Pénz- és tőkepiac

Nagyot buktak a befektetési alapok

A befektetési alapok összvagyona decemberben 85 milliárd forinttal, 2,5 százalékkal csökkent, ami nagyrészt a 74 milliárd forintos nettó visszaváltásokból adódik - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) kedden az MTI-vel.

A szövetség tagjai 2011 végén összesen 3.261 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Ez 502 milliárd forinttal alacsonyabb a 2010 december végi állománynál, azaz egy év alatt 13,4 százalékkal csökkent az alapok vagyona. Az előző évben, 2009-ben 25,5 százalékos volt a növekedése.

A tavalyi év utolsó hónapjában a nyilvános részvényalapok kivételével minden egyéb alapkategóriában a visszaváltások kerültek túlsúlyba. A vagyon csökkenéséhez hozzájárult a forint és az állampapírpiac gyengélkedése, és nyilvánvalóan a végtörlesztések finisbe kerülése is vagyoncsökkentő hatással volt. Mindezek mellett a nyugdíjpénztári vagyonátadás utóhatásaként a vagyonértékesítés miatt decemberben tovább csökkent a zártkörű részvényalapok vagyona is.

BAMOSZ befektetés befektetési alap vagyok
Kapcsolódó cikkek