Pénz- és tőkepiac

Névtelen aranyvásárlás a sláger

2011-ben tömegesen menekítették megtakarításaikat a megrémült banki ügyfelek a biztos befektetésekbe. Így lett az elmúlt év a rekordok éve az arany piacán. Az árfolyam lélegzetelállító szárnyalása azonban nem tarthatott örökké, és az utolsó negyedévben markáns árcsökkenés következett – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az elmúlt évet ismét a totális pánik jellemezte a tőkepiacokon, a befektetők ostromolták a biztos mentsvár hírében álló megtakarítási alternatívákat. Különösen az arany került a megfélemlített polgárok bevásárló listájának első helyére, mígnem a sárga nemesfémbe tartó menekültáradat a nyár végén tetőzött az árfolyam tekintetében. Szeptember elején minden korábbi csúcsot meghaladóan 1.895 dollárt kellett fizetni Londonban egy uncia (31,1 g) színaranyért. Az ősz folyamán aztán átmeneti megnyugvást érkezett a rekordok utáni féktelen hajszában. Az év végi záróár Londonban az arany esetében 1.574,50 dollár.

Piaci elemzők 2011 folyamán rendre a magas inflációtól való félelmeket nevezték meg az arany mellett szóló legfontosabb mozgatórugóként. A megtakarítások fokozatos értékvesztése miatti aggodalmak alkalmasint tömegesen hajtották a befektetőket a kevésbé kockázatosnak tartott arany irányába. Ezen túl az eurózóna adósságválsága kapcsán sokak számára felsejlett ugyanannak a szakadéknak a mélye, amelybe a Lehman Brothers amerikai befektetetési bank három évvel ezelőtti csődbemenetelekor egyszer már belepillantottak. Mindez a biztos menedék iránti lázas keresésben tartotta a pénzüket féltő befektetőket egészen szeptemberig.

Szeptember óta azonban erejét vesztette az arany árfolyama, és egy visszaesés következett 1.600 dollár alá. Ennek legfőbb okát az elemzők az európai adósságproblémák miatt pattanásig feszülő helyzetben látják, amely számos nagybefektetőnél jelentett likviditási problémát. A pénzszűkébe került intézményi aranyvásárlók az árzuhanást azzal indították el, hogy zárni kényszerültek többek között a nemesfém-pozícióikat, amelyekből az elmúlt években már tisztes hasznot húztak.

Az óévet ismét nyereséggel záró arany immár a 11. évben is hozta a kiemelkedő formáját, ami szinte példanélküli eredmény a befektetések világában. Igazán szerencsésnek persze azok mondhatják magukat, akik már évekkel ezelőtt elkezdték felhalmozni saját aranytartalékukat. A 2008-as gazdasági válság kezdete óta a részvényárfolyamok jobbára csak bukdácsolnak, míg a sárga nemesfém évről évre messze átlagon felül teljesít.

Nem utolsó sorban a kínálati oldal is igazodott a befektetési célú arany iránti kereslet ugrásszerű növekedéséhez, és a nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan Magyarországon is számos új forgalmazó jelent meg a piacon. A saját készlet nélkül vagy kis készlettel operáló új szereplőknél a pénzügyi válság eszkalálódása az év folyamán nem egyszer vezetett a tevékenység leállásához, miután a befektetők rohama a beszállítóiknál áruhiányt eredményezett.

2011-ben kreatív ötletekből sem volt hiány. Világszerte egyre több exkluzív helyszínen jelentek meg aranyat árusító automaták, amelyekből a kellőképpen vastag pénztárcájú vásárlók anonim módon húzhatnak kisebb aranytömböket. Az anonim módon történő aranyvásárlására Magyarországon is óriási az igény, ám ennek a hazai jogszabályok jelenleg egyértelműen gátat szabnak. Az automatából való értékesítés nemesfémek esetében pedig egyenesen tilos.

 

arany Lehman befektetési arany adósságválság árfolyam elemző
Kapcsolódó cikkek