Pénz- és tőkepiac

Raiffeisen: Magyarország a fő gond, nem Görögország

"Nem Görögország, hanem Magyarország a legnagyobb problematikus eset az osztrák bankok számára" idézte a Die Presse Herbert Stepicet, a Raiffeisen Bank International vezetőjét azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Bankszövetség kedden úgy becsülte, a bankok legalább egymilliárd euró összegű veszteséget szenvedhetnek el a végtörlesztés miatt.

A bécsi lap emlékeztet, hogy budapesti médiajelentések szerint a magyar megyei önkormányzatok adósságaik egyharmadának elengedését követelik. Amennyiben a pénzintézetek engednek, és a terheket összeszámolják, a magyar pénzügyi szektor akár hárommilliárd eurós veszteséget mutathat ki.

"Egyetlen más kelet-európai országban sem folyósítottak külföldi valutában annyi hitelt, mint Magyarországon"- mutat rá a Die Presse, amely kiemelte, hogy az osztrák pénzintézetek, például az Erste Bank, a Bank Austria és a Raiffeisen nem akartak megjegyzést fűzni a Magyar Bankszövetség becsléséhez.  "Jelenleg nem vagyunk abban a helyzetben, hogy számszerűsíthessük a pontos költségeket" -  hangoztatta a Raiffeisen Bank International szóvivője.

A lap megjegyezte, hogy az osztrák pénzintézetek kereken 20 százalékkal részesednek a magyarországi piacból. A mérlegfőösszeget alapul véve az OTP piacvezető, a második helyen az Erste Bank szerepel, utána a Raiffeisen következik és a Bank Austria.  A Die Presse felhívta a figyelmet arra, hogy a Raiffeisen az előző héten a magyarországi leányvállalatánál 350 millió euró összegű tőkeemelést valósított meg. Ezzel fedezi többek között az előző évre prognosztizált 320 millió euró összegű veszteséget. Az Erste Bank magyarországi leánya pedig 2011 első három negyedében szintén a veszteséges zónába került, a veszteség összege 531,7 millió euró volt. 

OTP Erste Raiffeisen Bank Bank Austria
Kapcsolódó cikkek