Pénz- és tőkepiac

Elzárták a pénzcsapokat a bankok az eurózónában

Számos bank az eurótérségben 2011. utolsó negyedében megszigorította a hitelnyújtás feltételeit a vállalatok és a magánháztartások részére. Ez a megállapítás a valutaalap legtöbb tagállamában működő bankokra érvényes, de nem Németországra - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pénteki számában.

Ez tűnik ki abból a felmérésből, amelyet az Európai Központi Bank (EKB) végzett 124 banknál 2011 december 19. és 2012. január 9. között. A bankoknak mintegy a fele  2012. első negyedére mégis némi enyhülést vár, még ha a sajáttőkére vonatkozó szabályok szigorítása vélhetően számos pénzintézetet ügyleteik számának csökkentésére kényszeríthet. A hitelnyújtástól való tartózkodás legfontosabb okaiként a bankok a gazdasági helyzet romlását, az adósságválság éleződését, valamint a sajáttőkére vonatkozó szabályok szigorodását adták meg.

Bár jelenleg 1 százalék az irányadó kamat az euróövezetben, az olcsó EKB-finanszírozást a bankok jó része feltőkésítésre használja, és nem adja tovább az ügyfeleknek.

A szigorúbb hitelnyújtási feltételek a nagyvállalatokat jobban sújtották, mint a kis és közepes cégeket. Viszont a nagyvállalatok könnyebben tudnak refinanszírozáshoz jutni értékpapírok kibocsájtásával, mint a kicsik. A FAZ idézte az EKB-jelentés azon következtetését, amely szerint a hitelnyújtás gyengesége nem magyarázható csupán a bankok tartózkodásával, a "hitelszűkével". Komoly szerepet játszik a jelenségben a csökkent hitelfelvételi kedv, amit részben a cégek beruházásainak elhalasztása indokol

Csökken az érdeklődés a vállalatok és a magánháztartások részéről az ingatlanra nyújtott hitelek iránt is. Különösen Spanyolországban, Olaszországban, Belgiumban, Máltán, Finnországban és Hollandiában várnak a bankok csökkenő érdeklődést a jelzálogalapú finanszírozás iránt.


 

EKB Bank hitelszűke finanszírozás
Kapcsolódó cikkek