Pénz- és tőkepiac

Saját nevén kezd terjeszkedni Nyugat-Európában a Szberbank

Oroszország vezető bankja, a Szberbank 100 százalékos tulajdont szerzett az Oesterreichische Volksbanken AG kelet-európai leányvállalatában, a Volksbank Internationalban (VBI) - jelenti a The Moscow Times, miután szerdán az utolsó adásvételi szerződéseket is aláírták Bécsben.

A végleges vételár 505 millió euró volt, ez az összeg 80 millió euróval alacsonyabb, mint amekkoráról ősszel megállapodtak. A VBI megvásárlása a Szberbank első olyan nagyobb cégfelvásárlása, amelyet a FÁK-térségen kívül végzett.  A romániai leányvállalatot leszámítva a VBI Mintegy 600 ezer ügyféllel és 295 fiókkal rendelkezik (a szerződésnek nem része a romániai leány).

Az orosz tulajdonos valószínűleg lecseréli a Volksbank márkanevet és a Szberbank a saját neve alatt működik majd Közép- és Kelet-Európában - közölte Andrej Donszkih, a cég vezérhelyettese. Herman Gref, a Szberbank főnöke az üzletkötéssel kapcsolatban kijelentette: "a Szberbanknak egyedülálló helyzete van a tekintetben, hogy potenciálisan növekedjék Közép- és Kelet-Európa országaiban" – idézi a The Moscow Times.

Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy a Szberbank Nyugat-Európában is terjeszkedjék, de a bank jelenleg a figyelmét arra összpontosítja, hogy Lengyelországban és Törökországban valósítson meg cégfelvásárlásokat.  A Szberbanknak az a célja, hogy 2014-ig bevételeinek 5-7 százalékát külföldi cégei révén szerezze meg.

A Die Presse jelentése szerint a tulajdonosváltással szerdán megtörténtek az első személyi változások is. A VBI új orosz tulajdonosa az Ausztriából származó Siegfried Wolfot jelölte a VBI felügyelőbizottságának új elnökévé. A régi tulajdonos által állított felügyelőbizottsági tagok - a megállapodásnak megfelelően - lemondtak tisztségükről. Ugyanakkor Fridheim Boschert, a VBI igazgatóságának elnöke továbbra is marad.

Szberbank Volksbank Ausztria
Kapcsolódó cikkek