Pénz- és tőkepiac

Az armageddont elkerültük, már nem kell az arany?

Az arany töretlen szárnyalásában bízó kereskedők egyre jobban reszketnek. Az előző hónap elején még az 1800-as szint közelében mozgott, hat hónapja pedig majdnem 1900-ra kapaszkodott az árfolyam. Hol van tehát a kutya elásva? Elértünk volna a bika piac végére, vagy csak egy egészséges korrekciót láthattunk a szenzációs rali után – teszi fel a kérdést az FXPro.

Érdemes feleleveníteni, hogy amikor az előző évtized közepén a pénzügyi szennyvíz elkezdte elárasztani a piacokat, akkor az arany árfolyama még 425 dollár körül mozgott. A nemesfém árfolyama tehát mindössze hét év alatt majdnem megnégyszereződött. Akkoriban azok számára vált az arany kedvenc befektetési eszközzé, akik (jogosan) tartottak attól, hogy a nagyobb központi bankok szándékosan értékelik le valutáikat különböző intézkedésekkel, például mennyiségi lazítással.

Ugyanakkor az aranyat értékállósága miatt is vásárolták, amikor a globális pénzügyi, és elsősorban az európai bankrendszer stabilitásával merültek fel komoly aggályok. Ezek a félelmek annak ellenére sem szűntek meg, hogy az EKB masszív likviditással foltozta be a roskadozó európai bankok falait, bár a kedélyeket ez átmenetileg megnyugtatta.

Az európai pénzügyi armageddon átmeneti elhárításával, és a rendezetlen görög csőd elkerülésével egy időben az is világossá vált, hogy az amerikai gazdaság is stabilabb alapokra helyeződött, és hogy Németország is erős védőfalakat tudott építeni a beömlő szennyáradat ellen. A befektetők és a kereskedők egyre optimistább szemléletet kezdtek felvenni, melyen az összes nagy jegybank rendkívül bőkezű likviditásnövelése is segített.

Így a kereskedők a hozammal nem kecsegtető befektetéseknek (deviza, rövid futamidejű államkötvények és arany) egyre inkább hátat fordítottak, és a hosszútávon stabilabb nyereséget kínáló eszközöket kezdték előnybe részesíteni. Az amerikai részvényindexek már ki is lőttek, többnyire a rendkívül magas kockázati prémiumok miatt; az S&P index pl. nem kevesebb, mint 11 százalékkal nőtt az év eleje óta.

Persze még egyáltalán nem veszett ügy az arany. A tőzsdén kereskedett aranytartalékok pl. kedden rekordmagasságba szöktek, a befektetők tehát még messze nem adták fel. Továbbá az is elképzelhető, hogy a központi bankok a tőkepumpával valójában csak elhalasztották az ítélet napját. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy az arany az elmúlt időben valamelyest veszített csillogásából.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

arany aranyár görög csőd FxPro válság árfolyam
Kapcsolódó cikkek