Pénz- és tőkepiac

Csak 4 százalék akar visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe

Kedvezően fogadták a pénztártagok a Stabilitás Pénztárszövetség javaslatát a működési célú adomány bevezetésével kapcsolatban – derült ki a szövetség honlapján közzétett kérdőívre adott válaszokból.

A felmérés szerint a maradó tagok közel háromnegyede továbbra is kitart korábbi döntése mellett, és nem tervezi a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe. A Stabilitás Pénztárszövetség honlapján közzétett kérdőívet 1158 fő töltötte ki, és bár a felmérés nem minősül reprezentatívnak, az eredmény megerősíti a pénztárakhoz beérkezett ügyfélvisszajelzéseket. A válaszadók döntő hányada továbbra is kitart korábbi döntése mellett és nem kíván visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe. A jelenleg ismert információk birtokában a kérdőívet kitöltők mindössze 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a visszalépést választja, míg 23 százalék bizonytalan a tagság fenntartásának kérdésében. 

A kérdőív kitért a szövetség azon javaslatára is, amely szerint a pénztártagoknak működési célú adományokkal kellene hozzájárulni a magánpénztárak működőképességének hosszú távú fenntartásához. A maradó pénztártagok eltökéltségét mutatja, hogy a válaszadók 73 százaléka pozitívan fogadta a javaslatot és jelezte hajlandóságát adomány fizetésére, míg a kérdőívet kitöltők mindössze 11 százaléka utasította el egyértelműen az ötletet.

A Stabilitás Pénztárszövetség kérdőívére adott válaszok még inkább megerősítették a magánpénztárakat abban, hogy tagjaik akaratának megfelelően mindent elkövessenek egy olyan megoldás kialakítására, amely hosszú távon is képes alternatívát biztosítani a maradás mellett döntő tagok számára az állami nyugdíjrendszer mellett. Ennek részletei már kidolgozás alatt állnak, azt a szövetség még az állami rendszerbe biztosított 2012. március 31-i visszalépési határidő lejárta előtt ismerteti a tagsággal, hogy ezen információk birtokában megalapozott döntést tudjanak hozni időskori biztonságukról. A munkát nehezíti, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem koherens, számos részletszabály nem tisztázott.

Stabilitás felmérés állami nyugdíjrendszer Pénztárszövetség
Kapcsolódó cikkek