Pénz- és tőkepiac

Indulhat az újabb árfolyamrögzítés

Törvényileg szabályozná a devizakölcsön forintosításának, valamint a tartozás 25 százaléka elengedésének eljárásrendjét a kötelezettségüket tartósan nem teljesítő adósok esetében a nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek benyújtott, a tegnap esti zárószavazás előtti módosító javaslat.

Egy korábban elfogadott módosítás szerint az árfolyamrögzítés nem a lakás értéke, hanem a felvételkori összege alapján igényelhető, azoknak, akik kevesebb mint 20 millió forint értékben adósodtak el. A miniszter javaslata szerint a pénzügyi intézmények augusztus 31-ig kötelesek a még fel nem mondott devizakölcsön-szerződés alapján fennálló vagy abból eredő követelést az MNB által meghirdetett, 2012. május 15. és 2012. június 15. között irányadó középárfolyamok átlagán forintban fennálló követelésre átváltani.

A miniszter másik módosító javaslata az árfolyamrögzítésre jelentkezők kérelmeinek befogadási sorrendjét szabályozná a vélelmezhetően nagyszámú igénybejelentés ütemezett, előre tervezhető feldolgozásának érdekében. A törvényjavaslat hatálybalépését követő első két hónapban a szolgáltatók kizárólag a közszférában dolgozók kérelmét kötelesek befogadni, majd júniustól a lakáshitelesekét, szeptembertől pedig a szabad felhasználású devizakölcsönnel rendelkezőkét.

A hitelintézeti törvény módosításával változhat a THM-plafon szabályozása is: a javaslat szerint nem az érintett naptári fél évet megelőző napon, hanem az azt megelőző hónap első napján érvényes lenne az irányadó a korlátozás alkalmazásánál. Az árfolyamrögzítésről tegnap közleményt adott ki a nemzetgazdasági tárca is: e szerint az érintettek túlnyomó része élhet az árfolyamrögzítés lehetőségével, hiszen a devizaadósok mintegy 90 százalékánál a felvett hitel összege nem haladta meg a 20 milliós korlátot.

Ócsa: a terv kész

Közzétette a Belügyminisztérium a kormány honlapján az ócsai devizahiteles falu mintaterveit. A házak megtervezését a Kvadrum Építész Kft. nyerte el. Egyelőre nem tudni, a szociális családiház-parkba mikor költözhetnek be a hiteleiket bebukott adósok. Az eredeti tervek szerint már ott kellene lakniuk, ám a csúszás miatt legkorábban a nyár végén költözhetnek. Az ócsai telepre ötféle alapterületű – 40–80 négyzetméteres – családi ház épül téglából, vályogból, valamint könnyűszerkezetes technológiával.


devizahitel hitel árfolyamrögzítés
Kapcsolódó cikkek