Pénz- és tőkepiac

Rossz évet tudhat maga mögött az UniCredit osztrák leánya

Görögország és kelet-európai leírások terhelték meg a Bank Austria (BA) eredményét. A BA nettó nyeresége tavaly 70 százalékkal csökkent és 209 millió eurót ért el.

Ezzel persze a cég eltörpül a bécsi az anyavállalat, az UniCredit mögött. Ugyanis az olaszok 9,2 milliárd euró összegű veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. Kazahsztánban és Ukrajnában az ottani leányvállalatok értékét 737 millió euróval leírták. Ehhez jönnek még a görögországi adósságcsökkentés miatti terhelések. Ezekből a BA-t 396 millió euró érinti.

További 100 millió euróba került az előző évben  Ausztriában és Magyarországon bevezetett bankadó. 2011 immár a negyedik egymást követő alkalom, amikor a BA nem utal osztalékot Milánóba. Az idei évre a Bank Austria nem adott eredmény prognózist, de a következő évben az osztrák pénzintézet ismét nyereséget vár.

A BA Kelet-Európa 14 országában tevékenykedik, veszteséget azonban csak Kazahsztánban és a Baltikumban könyvelt el. Willibald Cernko "minden választási lehetőséget" nyitva tart a két érintett területen, így szó lehet bizonyos részek eladásáról - írja a Die Presse. Más kérdés, hogy valószínűleg nehéz lenne vevőket találni ezekre az üzletrészekre, ezért az első lépés az átalakítás lehet.

eredmény profit UniCredit Bank Austria
Kapcsolódó cikkek