Pénz- és tőkepiac

Átlag havi 21 ezer forintból gazdálkodnak a tizenévesek

Egyre korábban kerülnek először kapcsolatba a bankokkal a magyarországi fiatalok, derül ki a 14-32 éves korosztály körében 2011 második felében, 500 fős mintán végzett, országosan reprezentatív kutatásunkból – írja Brezina Szabolcs, a TakarékBank Zrt. ügyvezetője az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) közelmúltban indult szakmai blogján.

A vizsgált fiatalokról kiderült, hogy átlagosan havi 21 ezer forintból gazdálkodnak és, hogy ebben az életkorban (14-17 év) kétharmaduknál a bankválasztást leginkább a család és a szülők befolyásolják. Az is jól megfigyelhető, hogy idővel hogyan változnak a döntéseiket meghatározó szereplők, és mennyivel hangsúlyosabb lesz a későbbi életkorban az internet, a barátok ajánlása, és egyéb információs források – olvasható a www.magyartakarek.blog.hu oldalon.

A bejegyzésben ismertetett felmérés azt mutatja, hogy a jelenlegi 14-17 évesek 40 százaléka már 15 évesen banki ügyféllé vált. Ezzel szemben érdekes adat volt, hogy a mostani 26-32 éves korosztálynak csupán 9 százaléka állt kapcsolatban valamilyen hitelintézettel ugyanebben a korban. Mindez azt mutatja, hogy egyre korábban kerülnek először kapcsolatba a bankjukkal a magyar fiatalok.

Általánosságban azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatal korosztály még mindig meglehetősen passzív a pénzügyi témákkal kapcsolatban. Ezt támasztja alá egy idei felmérés, amely szerint a 14-32 éves korosztály 45 százalékának a bankszámlán és a bankkártyán kívül más banki termékre nincs szüksége, 6 százalékát a megtakarítási, míg 4 százalékát a lakáshitel termék érdekelné adott esetben – olvasható az OTSZ szakmai blogján.

takarékosság tizenéves fiatal takarékpénztár bankszámla
Kapcsolódó cikkek