Pénz- és tőkepiac

Az erősödéssel kacérkodik a forint

A tegnapi rossz hangulat egyértelműen rányomta a bélyegét a kereskedésre, a forint is gyengébben fejezte be a napot – írják az Erste Bank közgazdászai.

A 300-as lélektani szintről azonban megfordult az árfolyam, és ma reggel egyelőre kacérkodik az erősödéssel a forint. A 295-300 közötti térségből egyelőre nem mozdult el a kurzus. Az EUR/HUF devizapárban a trend továbbra is felfelé mutat, a mozgóátlagok felett tartózkodik az árfolyam.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Tegnap lement az első fontos nap a hétből, hiszen a kormány nyilvánosságra hozta a konvergenciaprogramot, és benne az új Széll Kálmán-tervet. A tegnapi napon azonban elsősorban nem ez a hír, hanem a nemzetközi hangulat volt az, amelyik leginkább befolyásolta a forint árfolyamát, amely a romló szentiment miatt gyengülést szenvedett el. A mai napon a valamivel dél előtt kezdődő Orbán-Barroso találkozó lehet a befektetők figyelmének középpontjában. Korábbi sajtóhírek szerint akár már most időpontot kaphat a kormány a hiteltárgyalások formális megkezdésére, azonban egyelőre ebben nem vagyunk teljesen biztosak. Az viszont biztos, hogy a mai találkozó kimenetele fontos lehet a magyar piac következő hetekben várható mozgására nézve.

Az állampapír-piaci hozamok tegnap emelkedést mutattak az ÁKK adatai szerint, ami azonban annyira nem meglepő, tekintve a rossz nemzetközi hangulatot. Az adósságkezelő 6-10 bázispontos hozamnövekedést regisztrált. Ma 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót tart az ÁKK 50 milliárd értékben.

Nemzetközi helyzetkép:

A devizapiacon 1,31-1,32 között oldalazott tegnap a dollár az euróval szemben, az irány rövidtávon továbbra is felfelé mutat. Ami a tőzsdéket illeti, a nap eleji gyors zuhanás után enyhe emelkedő pályára álltak a vezető tengerentúli indexek, de így is a negatív oldalon zárták a napot (Dow -0,78 százalék, Nasdaq -1 százalék, S&P500 -0,84 százalék). Az európai piacot sem kímélték az eladók, itt még erőteljesebb, 3 százalék körüli csökkenéseket láthattunk (CAC40 -2,83 százalék, DAX -3,36 százalék), miután a német ipari beszerzési menedzser index április előzetes értéke a vártnál lényegesen gyengébb lett. Az ázsiai piacok felemás képet festenek (Nikkei -0,78 százalék, Hang Seng 0,23 százalék, Shanghai -0,87 százalék), a határidős indexek viszont ma reggel már pozitív tartományban vannak. Az árupiacon az arany 1.638 dolláron zárt, az irány továbbra is lefelé mutat, az 1.612 dolláros lokális mélypont foghatja meg az esést. A WTI típusú kőolaj továbbra is oldalaz, 103-on történt a tegnapi zárás.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Új kormányzati kiigazító csomagot hozott tegnap az NGM nyilvánosságra Széll Kálmán-terv 2.0 néven. A csomag az idei évre a 0,5 százaléknak, jövőre pedig a GDP 1,4 százalékának megfelelő kiigazítást tervez az államháztartásban, ami összhangban van az Európai Bizottság elvárásaival. Bár látunk némely területen megvalósíthatósági kockázatokat, összességében a megcélzott hiánymutatók (2012: 2,5 százalék/GDP, 2013: 2,2 százalék/GDP) elérésének lényegesen nőtt az esélye. A kormányzat új makro-előrejelzései is reálisnak látszanak. Kérdés, hogy az unió mit szól a konvergenciaprogram részét képező tervhez, melyet már múlt héten megküldtünk. Orbán Viktor ma délelőtt 11.30-kor találkozik Jose Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság pedig holnap tárgyalja a tervet.

A KSH közleménye szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene havi szinten 0,5 százalékkal csökkent februárban, az éves index pedig 1,4 százalékos visszaesést mutatott, lényegesen meghaladva a mindössze 0,1 százalékos visszaesést váró előrejelzésünket. Januárban még éves szinten 0,6 százalékkal tudott növekedni a kiskereskedelmi forgalom.

Ma MNB kamatdöntés lesz. Nem várható változtatás az irányadó kamatszinten, az marad 7 százalék. Érdekes lehet, hogy a jegybanki közlemény kommentálja-e tegnap bejelentett újabb kiigazító csomagot. Mivel a csomag némely eleme jövőre növeli az inflációt, a jegybank esetleges kommentárja befolyásolhatja a további kamatpályára vonatkozó várakozásainkat.

Széll Kálmán-terv forint Európai Bizottság Orbán Viktor euró José Manuel Barroso árfolyam
Kapcsolódó cikkek