Pénz- és tőkepiac

Ennyit a Fitch és társai "lenyomásáról"

Az európai vezetők gyakorlatilag a válság kezdete óta beszélnek egy európai hitelminősítő létrehozásáról és eddig úgy tűnt, ehhez adottak a feltételek. A Roland Berger tanácsadó cég viszont már nem hisz abban, hogy összejön az ehhez szükséges indulótőke.

300 millió indulótőkére lenne szükség a hitelminősítő indulásához. Ehhez mindenekelőtt német és francia nagybankok támogatására lenne szükség, de az érintettek nemigen mutatnak érdeklődést a terv iránt. Mi több, a német ipar vezető érdekképviselete, a BDI sem támogatja már az elképzelést.

A hitelminősítőt első körben valamilyen állami bevétel, például a pénzügyi tranzakciós adóból származó pénzek segítségével működtették volna. És bár az EU hivatalosan nem tette erre utaló kijelentést, az FTD úgy tudja, hogy Berlin semmiképpen nem egyezik bele abba, hogy állami pénzből indítsák útnak a szervezetet. A német kormány állítólag azért utasítja el ezt a megoldást, mert nem tartja megfelelőnek, hogy az elvben független hitelminősítő egy állam finanszírozásától függjön. A terve túlélése most frankfurti pénzemberek egy csoportjától függ, akik a lap tudomása szerint elég pénzt biztosítanának ahhoz, hogy tovább dolgozzanak a terveken.

Mindez azt jelenti, hogy az együtt 95 százalékos piaci részesedést maguk mögött tudó amerikai Standard and Poor’s, a Moody’s és a Fitch oligopóliuma vélhetően évekre bebetonozva marad.

 


 

Moody's európai hitelminősítő Fitch
Kapcsolódó cikkek