Pénz- és tőkepiac

A spanyol bankmumus: elfogyhat az összes mentési pénz

A spanyol kormány tegnap úgy döntött, hogy 45 százalékos részesedéssel beszáll a bajba jutott Bankia hitelintézetbe, és szükség szerint extra tőkét biztosít; ez azonban csak a jéghegy csúcsa, ami a lecsupaszított spanyol bankszektor talpra állítását illeti – írja az FXPro.

Tekintve, hogy a Bankia az ország harmadik legnagyobb, és – a bedőlt ingatlanpiacnak való kitettség miatt – egyben legsebezhetőbb hitelezője, így a kormány helyesen látta, hogy sürgős lépéseket kell tenni a bank stabilizálásához. A pénzintézetek vagyonmérlegein már riasztó mértékben elszaporodtak a befagyott ingatlanhitelek. A kormány az év elején azt követelte a hitelezőktől, hogy a hitelveszteség fedezetére szolgáló tartalékot további 54 milliárd euróval 155 milliárd euróra növeljék.

A Spanyol Jegybank szerint ez azonban az ingatlanfejlesztőknek adott hiteleknek csak nagyjából a felét fedezi, és nem nyújt biztosítást a bankok által kezelt, nem kevesebb, mint 1,45 billió eurós jelzálog- és vállalati hitelállománynál. A Centre for Policy Studies kutatóintézet tanulmánya szerint ahhoz, hogy az előbbi két kategóriában is megfelelő tartalékolást biztosítsanak a bedőlések esetére, a bankoknak további 270 Mrd. eurót kellene félretenniük.

Amennyiben a spanyol kormány ezt az összeget saját maga próbálná kipótolni, úgy az államadósság, a jelenlegi közel 70 százalékról nagyjából 120 százalékra növekedne. Tovább ront a helyzeten, hogy az EKB finanszírozással elárasztott helyi bankok az elmúlt hónapokban harmadával növelték a spanyol államkötvények vásárlását. Így amennyiben a behajthatatlan követelések tovább növekednének (ez minden bizonnyal így is lesz), és a kormány arra kényszerül, hogy további (rendelkezésére nem álló) tőkét pumpáljon a bankokba, úgy az államadósság exponenciálisan megugorhat, mely az ország fizetőképességét veszélyeztetné, és egyben a bankok pozícióját is aláásná. Miután a gazdaság mély recesszióban van és a hitelfelvételi költségek is rendkívül magasak, így Spanyolország hamar egy olyan adósságspirálban találhatja magát, melyből csak egy nagyszabású EU/IMF mentés tudná kirántani.

Ennek pedig az lenne az igencsak ijesztő következménye, hogy amennyiben az utóbbiak tényleg Spanyolország megsegítésére sietnének, úgy az gyakorlatilag kimerítené pénzügyi forrásaikat. Nem meglepő, hogy az ilyen kilátások közepette újfent megrendültek a kockázati eszközök.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

IMF spanyol Spanyolország EU FxPro
Kapcsolódó cikkek