Pénz- és tőkepiac

Bajban a medvék - Európának sokkal gyengébb valutára lenne szüksége

A tegnap megjelent lesújtó gazdasági adatok áradata újfent megerősítette azt a meglátást, miszerint Európának egy sokkal gyengébb valutára lenne szüksége – írja elemzésében az FXPro.

Az Unió 27 államából 10 már hivatalosan is recesszióban van. Elsősorban délen okoznak nagy fejfájást a régóta esedékes strukturális reformok és költségvetési megszorítások, melyek rövid- és középtávon csak tovább fokozzák a már eleve súlyos gazdasági terheket. A Dél-Európát sújtó mély ugyanakkor a legtöbb helyi bankra nehezedő akut nyomást is tovább erősíti. Ezek a nagy kihívást jelentő pénzügyi körülmények érthető módon komoly politikai feszültségekhez és instabilitáshoz vezettek. Görögország a hét végén választ, és könnyen előfordulhat, hogy azok a politikusok nyerik majd el a többség szimpátiáját, akik a drachmához való visszatérést követelik.

Annak ellenére, hogy a gazdasági logika gyengébb valutát feltételez, addig az euró meglepő módon igen jól bírta a sarat. Így pl. a gazdaság egyértelmű romlása ellenére sem került a közös valuta az 1,30-as szint alá, immár január vége óta. Sőt az euró az év eleje óta nem csak a dollárt, hanem a jent is felül tudta múlni. A vagyonos befektetők már egy ideje elkezdték csökkenteni euró-kitettségüket, és ez a trend várhatóan tovább fog folytatódni, még ha eddig nem is tudta különösebben elmozdítani a mutatót. Az elmúlt években az intézményes vagyonkezelők és állami befektetési alapok is euró-tartalékaik csökkentésével voltak elfoglalva.

Így az euró szinten maradása az elmúlt hónapok során talán azzal magyarázható, hogy az eladók úgy látták, hogy egyelőre eleget tettek (ami az eurótól való megszabadulást illeti), és valószínűleg további gyengülésre számítanak. Ami a kereskedőket illeti, a rekordszintű short pozíciókat az elmúlt három hónapban egyre többen kezdték fedezni ellenpozíciókkal, azonban így is jelentős nettó shortban kereskednek.

Az euró-medvék egyszerre két problémával is szembesülnek. Egyfelől felmerül a kérdés, hogy honnan jöhetne nagyszabású eladási nyomás. Másodsorban pedig valószínűleg egy újabb belső válságra lenne szükség ahhoz, hogy beinduljon a következő eladási hullám; ez lehet egy spanyol mentőakció, vagy az új fiskális paktum elleni francia vétó.
A logika azt diktálja, hogy az eurónak ilyen körülmények között esnie kell. Azonban az euró-medvékre nyugtalanítóan kell, hogy hasson az a tény, hogy a közös valutának már jóval gyengébben kellene állnia. Így az euró gyengülésére spekulálóknak nagyon óvatosnak kell lenniük, ugyanis az árfolyammozgás már jó ideje nem tükrözi várakozásaikat.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

short euró-medve euró FxPro árfolyam
Kapcsolódó cikkek