Pénz- és tőkepiac

Elemző: Jöhet a "drachmageddon"

Ha a görög szavazók az EU17-ek elhagyása mellé állnak, akkor jöhet a drachma, és utána a vízözön is, amit az új pénzügyi mozaikszó, a „drachmageddon” remekül tükröz – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (300,00 – 303,50): Bő négy hónap után ismét 300 feletti EUR/HUF árfolyamra ébredhettünk, és mi más lehet a forintgyengülés mögött, mint a görög válsághelyzet fokozódása. Tegnap este még 298 alatt békésen oldalazgatott a kurzus, majd megjelent a korábbi görög miniszterelnök, Lucas Papademos nyilatkozata, hogy Görögország fontolgatja az eurózóna elhagyásának a lehetőségét. Erre a hírre rövid idő alatt 302,30-ig ugrott az árfolyam.

Ma reggel már kicsi korrekció tapasztalható, de lefelé még nem sikerült a 300-at áttörni. Papademos szerint kevésbé valószínű, hogy az ország kilépne a monetáris unióból, viszont a döntés a választók kezében van. Ha a szavazók az EU17-ek elhagyása mellé állnak, akkor jöhet a drachma, és utána a vízözön is, amit az új pénzügyi mozaikszó, a „drachmageddon” remekül tükröz.

Az előzetes becslések szerint, ha bevezetik az új drachmát (aminek az ISO-kódja a régi GRD helyett GRN lenne) egyből 75 százalékos leértékelődéssel indulna az euróval szemben. Ezért sincs mit csodálkozni azon, hogy a görög emberek euró készpénzbe menekítik a vagyonukat.

A mai EU csúcson kicsi az esélye annak, hogy áttörő sikereket érnének el az EU politikusai, inkább az a valószínű, hogy óvatosan közelednek a francia - német álláspontok.

EUR/USD (1,2570 – 1,2690): Újabb mélypontra ért az EUR/USD árfolyama azzal, hogy Görögország hivatalosan is fontolgatja az exit lehetőségét. Ma piaczárás után, negyed hétkor kezdődik az unió 18. válságkonferenciája Brüsszelben. Nem lesz könnyű olyan megállapodást összehozni, hogy mindenkinek jó legyen. Egyszerre szeretnék, hogy talpon maradjanak a görögök euróval a zsebükben, elinduljon a növekedés, amit a franciák szorgalmaznak, emellett még a deficitek is csökkenjenek, ami a németeknek fontos. Még a brüsszeli csúcstalálkozó előtt Mariano Rajoy és Francois Hollande találkoznak Párizsban.

A spanyol-francia páros valószínűleg igyekszik majd közösen fellépni a deficitcsökkentés ütemének lassítása érdekében. A kockázatvállalási hajlandóság visszaesésében a Fitch hitelminősítő intézet is szerepet játszott, amikor leminősítette Japán besorolását a szigetország romló exportteljesítménye miatt, az egyre növekvő külkereskedelmi hiányra hivatkozva, ami viszont az erős jenre vezethető vissza. Már elég egy kisebb negatív hangulatromlás, és a dollár / forint árfolyam január közepe óta először ismét 240 felett lehet.

CHF/HUF (249,00 – 253,00): Január közepe óta nem látott magasságokba 252-ig emelkedett a CHF/HUF árfolyama, ma reggel enyhén korrigál a kurzus, de még így is 250 felett van az árjegyzés.

forint Frank dollár drachma Görögország euró kilépés
Kapcsolódó cikkek