Pénz- és tőkepiac

Fókuszban a Bankia - Újabb óriási bankmentés Spanyolországban

A spanyol kormány bejelentette, hogy mentőcsomagot dolgoz ki a tartományi banki ágazatban működő Bankia SA számára, ezzel párhuzamosan pedig bemutatja a teljes szektor reformjára vonatkozó tervét.

A Reutersnek nyilatkozó kormányzati informátor szerint a Bankiát tőkeinjekciókkal és a menedzsment átalakításával igyekszik megmenti Madrid. Az, hogy a költségvetési hiány lefaragásáért küzdő spanyol kormány honnan teremti elő a pénzintézet megmentésére elegendő 10-13 milliárd dollárt, egyelőre nem világos. Az El Pais értesülései szerint a hazai bankbetétek mintegy 10 százalékát kezelő Bankiát több milliárd eurónyi, 8 százalékos kamatra adott állami hitellel menthetik meg.

Mariano Rajoy miniszterelnök egyelőre annyit közölt, hogy pénteken hozza nyilvánosságra a bankszektor megsegítésére vonatkozó tervét, amely állítása szerint nem növeli majd meg a költségvetési hiányt. A kormányfő hozzátette, hogy kész állami pénzeket mozgósítani a bankok megmentésére, de csak legvégső esetben.

Az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságára sokan a következő dominóként tekintenek az eurózóna adósságválságában, Madrid az idei évre több mint 40 milliárd eurónyi megszorítást tervez azért, hogy a 8,5 százalékos költségvetési deficitet 2012 végére 5,3 százalékra szorítsa le. A spanyol bankrendszer az állam nyomására eddig 50 milliárd eurónyi veszteséget könyvelt el az ingatlanszektor kapcsán és a kabinet 18 milliárd eurót költött az ágazat megtisztítására. Ugyanakkor az első kormányzati bankreform nemigen győzte meg a befektetőket, különösen, miután kiderült, hogy a Bankia auditálás nélkül nyújtotta be a feltőkésítésre vonatkozó terveit, állítva, hogy fúzió és állami pénz nélkül is meg tudja valósítani a reformot.

bankszektor Spanyolország bankia Madrid
Kapcsolódó cikkek