Pénz- és tőkepiac

Itt az idő lemondani az aranybefektetésről?

Továbbra is nagy piaci figyelem kíséri az arany aktuális árfolyammozgását. Miután maradandóan az 1600 dolláros szint alá merült, így már csak éppen hogy pozitív tartományban van az árfolyam a tavalyi azonos időben mért szintekhez képest, és várhatóan ez lesz egyben az idei év legrosszabb teljesítménye is – írja az FXPro.

Az év elejéhez képest pedig ez az elmúlt hét év leggyengébb alakítása. Ahogy a héten már rámutattunk, ezt a gyengülést nagy részben a dollár erősebb alakulásának lehet betudni. Ez azonban még nem fedi le a teljes képet, az arany ugyanis a többi valutával szemben is gyengült ezen a héten.

Az egészben az az érdekes, hogy egyre kevesebb jel utal arra, hogy a nemesfémet nagy mennyiségben árulnák. A tőzsdén kereskedett fizikai aranykészletek (ETF) március közepe óta csökkenőben vannak, azonban a Bloomberg adatai szerint május eleje óta már stabilizálódott ez a tendencia. Könnyen meglehet, hogy az árfolyamot hosszú távon az előbbi tényező fogja meghatározni. Továbbra is igen sok befektető van, aki az aktuális válságban kitartott az arany mellett, és a dollárt alapul véve ez nem is tűnt olyan rossz stratégiának.

Ha a nemesfém azonban negatív tartományba kerülne az éves összehasonlításban, úgy már nem biztos, hogy megéri kitartani az előbbi stratégia mellett. A devizakereskedésnél is jobban vonatkozik az aranyra, hogy a nemesfém fundamentális értékbecslése nem tekinthető egzakt tudománynak, már csak azért sem, mert itt nincs bevételi tőkemozgás, nem úgy, mint a kötvényeknél, a részvényeknél (illetve a carry devizáknál).

Miután azonban az arany a hét elején feltűnően letért a reálkamatok által jelzett útról (az alacsonyabb reálkamatok általában magasabb aranyárhoz vezetnek), így arra következtethetünk, hogy a nemesfém még a negatív reálhozamok mellett sem tud tovább erősödni. Ez pedig arra utal, hogy a befektetők kockázati toleranciája alapvetően megváltozott az elmúlt időben. Nem árt azonban szem előtt tartani a hivatalos készleteket sem. Még korai lenne következtetéseket levonni, azonban az Arany Világtanács adatai arra utalnak, hogy idén jelentősen csökkent a hivatalos globális vásárlás tempója (januári+februári adat), mely a 2011 második felében regisztrált tempónak mindössze az egyötödét teszi ki.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.
 
Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.
 
Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

arany carry trade deviza aranypiac árfolyam elemző ETF
Kapcsolódó cikkek