Pénz- és tőkepiac

Növekvő feszültség Tokióban

Nem kétséges, hogy az elmúlt két hónap fokozatos yen-erősödése (a legtöbb nagy valutával szemben) rendesen megemeli majd a tokiói döntéshozók vérnyomását – írja az FxPro.

A jen március közepe óta több mint 5 százalékkal drágult a feltámadó dollárhoz képest. A többi nagy valutához viszonyítva ennél is lenyűgözőbb volt a valuta hajrája: 7 százalék az ostromlott euróval-, 8 százalék a koreai wonnal-, és 10 százalék az ausztrál dollárral szemben.

A kockázatkerülés közepette szokássá vált yenbe való menekülés mellett ezúttal a február-március során megbotlott valuta után shortoló kereskedők is egyre nagyobb számban nyitnak ellenpozíciókat. Az első negyedévben még azon aggódtak a piacok, hogy a tavalyi cunami után és a valuta folytonos túlértékeltsége mellett tartósan megváltozhat Japán kereskedelmi dinamikája. A fundamentális elemzés is azt mutatja, hogy az egyre tágabbra nyíló kereskedelmi mérleghiány hosszú távú kihívás elé helyezi a yent. A soron következő kereskedelmi adatok szerdán látnak napvilágot…

Miután a dollár/jen árfolyam újra a 80-as szint alá került, így hamarosan újabb verbális intések jöhetnek a japán pénzügyminisztériumból. Arra is nagy eséllyel számíthatunk, hogy a jegybank – akár már az eheti értekezletet követően – további monetáris élénkítésbe kezd (a szokásos eszközvásárlás formájában). Ne feledjük, hogy Japán hatalmas devizaintervenciós alappal rendelkezik, melyet bármelyik pillanatban rászabadíthat a piacokra. A kereskedők következésképpen egyre óvatosabbá válhatnak, amennyiben az dollár/jen árfolyam újra a 78-as szint alá zuhanna (ez a valutapár tavaly július végétől egészen idén februárig az igencsak szűkre szabott 76-78-as sávban mozgott).

Az alsóbb szinteken nyitott long kereskedők hamarosan felfigyelhetnek a figyelmeztető jelekre, főleg miután a japán politikusok újra elkezdenek nyilatkozni a valutáról. Már nem lehet sok hátra.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

dollár jen FxPro árfolyam
Kapcsolódó cikkek