Pénz- és tőkepiac

Die Presse: Az EU-t nem zavarja, hogy az osztrák jegybank sem független

Az Európai Unió Magyarországtól a jegybank politikai függetlenségének biztosítását kívánja, de Ausztriában a kormány befolyása sokkal nagyobb - írja a Die Presse.

Az osztrák lap szerint Werner Faymann osztrák szövetségi kancellárt ideológiailag ugyan világok választják el Orbán Viktor konzervatív magyar miniszterelnöktől, ám mindkettő mindennel megpróbálkozik annak érdekében, hogy érvényre juttassa befolyását a mindenkori jegybanki vezetésre. Orbán kezdeményezése fél Európa felzúdulását váltotta ki,  Faymann tekintetében azonban a tiltakozások a határok között maradnak. Pedig az osztrák kormány jóval erőteljesebben avatkozik be a jegybank személyzeti politikájába, mint a magyar. Közben az nyomására Magyarország kész arra, hogy módosítsa a jegybankra vonatkozó törvényt.

A Die Presse a magyarországi helyzet ismertetése után rámutat: Ausztriában a jegybank független ugyan a törvény erejénél fogva, mégis minden releváns posztot a két kormánypárt ad. A jegybank igazgatóságában mindig az SPÖ két, illetve az ÖVP két képviselője foglal helyet. A szerződéseik 2013 nyarán járnak le, mivel azonban a következő évben választás lesz, az SPÖ és az ÖVP még az idén rögzíteni akarja az állások újbóli betöltését.

A jelenlegi elnök Ewald Nowotnynak, a híresztelések szerint Gertrude Tumpel-Gugerell lehet a kihívója, a Munkáskamara elnökének feleségét Werner Faymann szeretné a nemzeti bank élén látni, miután Nowotny némileg eltért a párt irányvonalától.

Nowotny függetlenség EU osztrák jegybank
Kapcsolódó cikkek