Pénz- és tőkepiac

Felszívja a világ aranytermelését Oroszország és Kína

Bár az utóbbi hónapok elhúzódó korrekciója lehangolóan hathat, mégis megalapozottak a remények az aranyárfolyam ismételt magára találására a második félévben. A spekulatív pénzügyi befektetők kitisztulása az aranypiacról nagyrészt már megtörténhetett, ezért az általuk gerjesztett eladói nyomás csökkenhet az elkövetkezendőkben – véli az aranypiac.hu.

Ide vág, hogy a New York-i COMEX-et (árutőzsdét) üzemeltető CME Group május végén 10 százalékkal csökkentette a letéti követelményeket a határidős kereskedésben, ami csökkenti a kereskedés tranzakciós költségeit, és ez pozitív lehet a befektetői érdeklődésre nézve.
A befektetési aranytömbök és -érmék valamint arany-ETF-ek iránti kereslet az év hátralévő részében jó eséllyel erősödhet. A rendkívül alacsony illetve részben negatív reálkamatok statisztikailag sokszor kimutatott hatással vannak az arany keresletére, miután az arany tartásának alternatív költsége ennek eredményeként elhanyagolhatóvá válik.

Kamatoldalon a lazítás újabb fordulója már teljes erővel dübörög, hiszen ebbe az irányba hat a Fed kötvénycsere programja, de alapkamatot csökkentett már a kínai, az indiai, a brazil és az ausztrál jegybank is, az EKB pedig az eurózóna romló gazdasági kilátásai miatt hamarosan követheti őket. Továbbá ott lóg még az európai mennyiségi lazítás valamilyen formája is a levegőben. Ezért a kevés biztonságos menedéknek titulálható eszköz között az arany változatlanul kiemelt státusszal bír. És végezetül Kínában az egyre növekvő lélekszámú középosztály biztosít stabil növekedést a befektetési arany piaca számára.

Az indiai ékszervásárlások stabilizálódása várható a mostani mélypontot követően, amint a helyi fogyasztók fokozatosan hozzászoknak a megemelkedett árszintekhez. Szeptemberben kezdetét veszi Indiában az esküvői szezon, ami hagyományosan élénkíti a nemesfém iránti keresletet. Ezután novemberben hindu vallási ünnepek (Dussera, Dhanteras, Diwali) következnek, amelyek szintén alkalmat adnak az aranyvásárlásra és ajándékozásra. Az aranyból készült ékszerek viselése Indiában nem csak divat kérdése, de kincsképző eszköz is egyben, és hozományként is elengedhetetlen. Közepesen jó monszun esetén a Bombay Bullion Association akár 750-800 tonna kereslettel számol az év egészét tekintve, az átalgosnál szárazabb időjárás hatásaként azonban akár 200 tonnával kevesebb is lehet a végeredmény. Ehhez képest tavaly 969 tonna aranyat „fogyasztott el” a szubkontinens.Az arany kínálati oldalán nem várható nagy elmozdulás

A kínálat érdemi bővülésére nem kell számítani az idén az elmúlt évekhez képest. A kitermelői kapacitások a magas aranyár mellett éppenséggel még bővülhetnének, de az új projektek beindítása, az új lelőhelyek feltárása időigényes előkészítést követel meg, és csak évek múlva fordul termőre. Ugyanakkor a jelenleg kitermelt arany egy részét a jegybankok már direkt a bányáktól veszik meg. Oroszország és Kína például olyannyira felszívja a termelői potenciált, hogy az ottani bányákból a világpiacra szinte már nem is kerül egy uncia. Az egykor volt domináns kitermelő, Dél-Afrika pedig már évek óta a bányák csökkenő hozamáról számol be, és ott ez a trend az idén is folytatódni fog. A kínálati oldalt legfeljebb a törtarany felhozatal stimulálhatja.

 

 

arany COMEX aranyár Oroszország árfolyam
Kapcsolódó cikkek