Pénz- és tőkepiac

Soltvadkert-ügy: íme a végleges kártalanítási adatok

Holnap kezdi az Országos Betétbiztosítási Alap a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet több mint 15 ezer betétesének járó kártalanítás kifizetését. A kártalanítás teljes összege túllépi a 33 milliárd forintot. A betétesek zöme péntekig megkapja a kifizetési elszámolást.

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 15 332 betétesnek 33,2 milliárd forint kártalanítást fizet Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) – közölte tegnap az intézmény. Az egyértelmű jogosultságú betétesek péntekig megkapják a kifizetési elszámolást.

A takarékszövetkezet teljes biztosított betétállománya 37,7 milliárd forint. Ebből OBA kártalanítási kötelezettsége a betétesenként legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő 28 962 000 forint összegig 33,2 milliárd forint. Az 500 forint alatti, törvény által kifizetésre nem kerülő összeg 540 tétel, melynek összege: 119 ezer forint.

A kártalanításra jogosult betétesek száma 15 332, ebből magánszemély 13 724 fő; vállalkozás és társadalmi szervezet, 1376 tulajdonközösség: 232. A legidősebb kártalanított betétes 1911-es születésű, a legfiatalabb 5 hónapos. Az átlagos betétnagyság a magánszemélyek esetében 2,4 millió forint, jogi személyek esetében 2,1 millió forint. A legrégebben elhelyezett betét 1982-ből való.

A takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása 6 különböző ország állampolgárait érinti, ezek Ausztria, Németország, Románia, Nagy-Britannia, Svájc, Svédország. A külföldi állampolgárok közötti legnagyobb betétnagyság 17 millió forint.

A hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót és befizeti az adóhivatalnak. 13 724 fő OBA kártalanításra jogosult magánszemély után levont kamatjövedelem összesen 66,4 millió forint.

Az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz 28 962 000 forint összeget túllépő betétesek száma 101 fő, a betétek összege 3,7 milliárd forint. Az átlagos OBA kártalanítási értékhatárt meghaladó betétnagyság 36,6 millió forint. A legnagyobb, OBA kártalanítási összeghatár feletti egyéni betétösszegek magánszemélynél 149 millió forint, vállalkozásnál 870 millió forint.

A törvény kizárja az OBA biztosítása alól 9 önkormányzat 270 millió forint összegű betétje, 2 másik hitelintézet 42 milliárd forint összegű betétje, továbbá a takarékszövetkezet vezető állású tisztviselői és a velük egy háztartásban élők, összesen 16 ember 42 millió forint betétje utáni kártalanítást.

Az 1993. július 1. előtt elhelyezett betétek összege, amelyekre állami garancia vonatkozik 276 darab összesen 15,8 millió forint értékben.

A takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása négyféle módon történik. Százezer forintig a postai kézbesítőtől kapják meg a kártalanítást a betétesek. Százezer és egymillió forint közötti összeget a postahivatalokban vehetik fel a betétesek, és erről postai értesítést kapnak. Egy és öt millió forint között a betétesek mától az OBA Betétbiztosítási Kártya használatához szükséges titkos PIN kódot, a péntektől magát a kártyát és a pénzügyi kifizetési elszámolást kapják meg. A kártyával az OTP Bank pénzkiadó automatáiból, a hitelintézet fiókjaiban és a postahivatalokban lehet pénzt felvenni. Az ötmillió forintnál nagyobb összegű kártalanításban részesülő betétesek mától kapják meg a kifizetési elszámolást, mellyel csütörtöktől juthatnak hozzá a kártalanításukhoz az OTP Bank fiókjaiban.

OBA soltvadkert takarék
Kapcsolódó cikkek