Pénz- és tőkepiac

Spanyol bankmentés: Az EU hoz is ajándékot, meg nem is

Kompromisszum körvonalazódik a bajba került spanyol bankok támogatása ügyében, a végveszélybe került pénzintézetekhez a spanyol állami bankmentő alapon (Frob) keresztül érkezhet támogatás az euróövezeti válságkezelő rendszerből (EFSF, ESM) - írta szerdán a Süddeutsche Zeitung című német lap.

A megoldás révén az euróövezeti partnerek nem közvetlenül a madridi kormánynak juttatnának támogatást, de nem is közvetlenül a bankoknak, ami valamennyi érdekelt számára megfelelő lehet. Mindenekelőtt azért, mert világossá tenné a piacok számára, hogy nem a spanyol államháztartás szorul külső segítségre, hanem a bankrendszer, vagyis a spanyol ügy merőben különböző természetű, mint például a görög válság.

Továbbá a madridi kormánynak a görög, az ír és a portugál esettel ellentétben nem kellene a támogatásért cserébe szigorú megszorításokat végrehajtani és eltűrni a szuverenitás korlátozását - írta a Süddeutsche Zeitung.

A lap szerint a megoldás azért is megfelelőnek tűnik, mert kompromisszum lehet abban a vitában, hogy csak államokat lehet-e támogatni az euróövezeti válságkezelő rendszerek révén. A spanyol kormány és több tagország azt szorgalmazza, hogy az EFSF-ből és az ESM-ből közvetlenül a bankoknak adjanak pénzt, és módosítsanak a vonatkozó szerződéseken, ha ez jelenleg nem lehetséges. A másik oldalon ugyancsak több tagország áll, az élen Németországgal, azt szorgalmazva, hogy a kormány minél hamarabb kérjen segítséget és stabilizálja a spanyol pénzügyi rendszert.

A Süddeutsche Zeitung szerint jelenleg "európai szinten" egyeztetnek arról, hogy miként lehet megvalósítani a spanyol bankoknak a Frob közbeiktatásával történő támogatását.
 

EU frob spanyol bank bankmentő
Kapcsolódó cikkek