Pénz- és tőkepiac

Spekulációs támadás fenyegeti az Egyesült Államokat a veterán bankár szerint

A négyszázötven legnagyobb bankot magába foglaló International Institute of Finance (IIF) vezetője, Charles Dallara úgy látja, spekulációs támadás fenyegeti az amerikai államadósságot.

Dallara meglátása szerint az Egyesült Államok gazdasága középtávon is jelentős nehézségekkel néz szembe, ha pedig az elnökválasztásokat követően nem rendezik a helyzetet, a piac spekulációs támadást indíthat az amerikai állampapírok ellen. A befektetési banki veterán, aki korábban a Reagan, majd a Bush kormányzat alatt is pénzügyminiszterként dolgozott, úgy látja, hogy bár a befektetők figyelme most a válságsújtotta dél-európai államokra korlátozódik, az adósságválság előbb-utóbb a tengerentúlra is elér. Dallara a Financial Times Deutschland tudósítása szerint egy hamburgi szakértői találkozón azt mondta, a piac jelenleg késésben van.

A pénzügyi szakértő, aki többek között a görög válságkezelés megalkotásában is részt vett, úgy vélte, nem az a lény, hogy mikor jut megállapodásra az EU a bankuniót illetően, a fő, hogy a piac érezze a haladást egy realistább megközelítés felé. Dallara egyébként nagyobb rugalmasságot lát szükségesnek a spanyol, portugál és görög helyzet kezelését illetően. A szakértő meglátása szerint jelenleg már nem a bankok tőkehelyzete a fő probléma, hanem a kockázatkezelés és az új szemléletű pénzügyi vezetés. "Lássuk be, az amerikai bankvezetés továbbra is egy öregfiú csapat" – fogalmazott Dallara.

 

Egyesült Államok dallara spekulációs válság
Kapcsolódó cikkek