Pénz- és tőkepiac

Szűk körű az adósmentés

A jegybank vezetői szerint ki kellene szélesíteni a jelzáloghitelesek helyzetét segítő eszközök körét. Számításaink szerint 250-400 ezer adósnak, vagyis az érintettek 25-50 százalékának nem segítenek az eddig alkalmazott módszerek.

Simor András, a nemzeti bank elnöke és a Nagy Márton, jegybank ügyvezető igazgatója a jelzáloghitelesek megsegítésére bevezetett eszköztár szélestésítését szorgalmazta a Pénzügyi Stabilitási Tanács legutóbbi ülésén. Szerintük a problémás jelzáloghitelek jelenlegi szintje pénzügyi stabilitási kockázatot hordoz, rontja a hitelezési hajlandóságot és a hitelezési képességet. Úgy vélik az eddig alkalmazott módszerek ugyan lassítják a hitelek nem teljesítővé válását, de a problémás hitelállomány leépülését alig segítik elő.

A jegybank adatai szerint a nem teljesítő lakossági jelzáloghitelek aránya három éven belül 4,3-ról 17,8 százalékra emelkedett. Tavaly ősszel mintegy 950 ezer devizaalapú lakossági jelzáloghitelt tartottak nyilván 5255 milliárd forint értékben. Közülük csaknem 170 ezer hitelt kedvezményes árfolyamon február végéig előtörlesztettek. A fennmaradó 780 ezer, csaknem 4000 milliárd forint érétkű hitelből, több mintegy140 ezer, több mint 700 milliárd forint értékű adósságot nem fizetnek legalább három hónapja.

Az eddigi adósmentő akciókból a kedvezményes árfolyamon történt végtörlesztés volt a legeredményesebb. A kormány a bankok tiltakozása ellenére lehetővé tette, hogy a hitelüket rendesen fizető adósok jelentős része a piac árnál 20-25 százalékkal alacsonyabb árfolyamon előtörlessze hitelét. A pénzügyi felügyelet adatai szerint február végéig 169 256 devizaalapú lakossági jelzáloghitelt törlesztettek elő kedvezményes árfolyamon 1354 milliárd forint értékben, ami 370 milliárd forint veszteséget jelent a hitelintézeteknek.

Közben az adósok nagyon mérsékelt érdeklődését váltotta ki a kormány és bankszövetség által tavaly nyáron kidolgozott árfolyamrögzítés, mely nem csökkentette, csak későbbre halasztotta az megfizetését. A lapunknak válaszoló kilenc bank november végéig mindössze 3760 árfolyamrögzítési kérelemről számolt be, ami kevesebb mint az érintetek 4 ezreléke. Mivel a 9 bank lefedi a magyar bankrendszer csaknem egészét és a kedvezőbb lehetőségek hírének hatására az érdeklődés erősen lanyhult, ezért az árfolyamrögzítést kérők száma vélhetően 9 ezer fő alatt maradt.
Nem járt áttörő sikerrel a nem teljesítő devizaalapú lakossági jelzáloghitelek negyedének május 15-ig tartó elengedése és forintra váltása sem. Az enpenezem.hu szerint tavaly ősszel körülbelül 140 ezer 90 napon túl tartozó jelzáloghiteles adós volt, és akár 60 százalékuk is megfelelhetett az előírásoknak. Becsléseik szerint azonban csak 20-30 százalékuk élhet a forintosítással, ami 30-40 ezer adóst jelent. A CIB Bank arról tájékoztatta lapunkat, hogy náluk mintegy 500 adós ilyen kérelmet fogadtak el. Ez alapján az is lehetséges, hogy még 10 ezren sem élnek a végtörlesztéhez hasonló arányú kedvezménnyel.

Még nem dőlt el mennyire lesz sikeres a kormány és bankszövetség második árfolyamrögzítési mechanizmusa, melynél a tartozás kamatrészének a rögzített kurzus feletti részét a bankok és az állam átvállalja az adósoktól. Május végén több bank is arról számolt be lapunknak, hogy náluk több ezren kezdeményezték, így összesen 10-20 ezren igényelhették az új árfolyamrögzítést. Az információt szolgáltató bankok az év végig az érintettek 60-75 százalékának jelentkezését várják. Ha ez megvalósul, akkor a hitelüket törlesztő mintegy 640 ezer adósból 380-480 ezren élhetnek a lehetőséggel.

Így a legoptimistább számítások szerint is 160 ezer jól fizető, és 100 ezer nem teljesítő adós kimarad a kedvezményes lehetőségekből. Kevésbé derűlátó számítások szerint pedig több mint 400 ezer adós, az eredetileg érintettek csaknem fele nem él majd az eddig kínált lehetőségekkel.

adósmentés kormány bankok árfolyamrögzítés
Kapcsolódó cikkek