Pénz- és tőkepiac

Újabb nyissz-nyassz a gyógyszerkasszában

A gyógyszerkassza keretösszegét a hónap eleji tervekhez képest még tovább faragták: a 277 milliárd forintos induló összeg csökkenése már nem áll meg 230 milliárd forintnál, hanem 197-198 milliárd forintra zsugorodik az év egészét tekintve – jelenti az Equilor.

Ráadásul megmaradhat az a kötelem is, hogy a túlköltést egy az egyben a gyógyszergyártók fizetnék. A gyógyszercégekre nehezedő pluszteher számszerűsítését nehezíti, hogy nem állnak rendelkezésre részletes piaci statisztikák. Ha a Richter és Egis 5-5 százalékos piaci részesedését vesszük alapul a hazai gyógyszerpiacon, úgy a változtatás 1,5-2,5 milliárd forintos kiesést jelentene a cégeknél (szemben a korábbi 1-1,5 milliárd forintos becsléssel).

Az Equilor számításai szerint az Egis esetében ez 10-15 százalékos (korábban 6-10 százalék) profitkiesést, míg a Richter esetében 2,5-3,5 százalékos (korábban 1,5-2 százalék) csökkenést jelent évente a nettó eredményben. A múlt heti verzióhoz képest ez a forgatókönyv kedvezőtlenebb, de a negatív hatás nagy része már benne van az árfolyamban. A bizonytalanság fokozódása miatt azonban egyelőre kivárnánk az Egis/Richter-vételekkel, meglévő pozíciók esetén pedig a beszállási pont függvényében pozíciózárást ajánl a cég.

Egis gyógyszerkassza Richter Equilor
Kapcsolódó cikkek