Pénz- és tőkepiac

Bebukta a CIB a hotelpert

Visszajegyzik a Lotus Therme Hotel & Spa Kft. tulajdonjogát Hévízen a korábbi Rogner Hotelben; a Fővárosi Ítélőtábla kihirdette erre vonatkozó jogerős ítéletét.

    A Lotus Therme Hotel & Spa Kft. az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményéből kiderül, hogy a Fővárosi Ítélőtábla július 3-án kihirdetett másodfokú jogerős ítéletével helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét abban a perben, amelynek tárgya a hévízi Lotus Therme Hotel, egykori nevén Rogner Hotel tulajdonjoga volt.

    A szálloda tulajdonjoga körüli vita 2010-ben indult, a most jogerősen befejeződött pert a szálloda-komplexum tulajdonosa a Lotus Therme Hotel & Spa Kft. indította a CIB Bank Zrt.-vel szemben. A pénzintézet 2010 júniusában arról tájékoztatta az MTI-t, hogy felmondták a hévízi Rogner Hotel hitelszerződését, miután többszöri kísérlet után sem sikerült a szálloda előző tulajdonosait rábírni az érvényes finanszírozási szerződés betartására.

    Mickiewicz Zoltán, a Lotus Therme Kft. ügyvezető igazgatója akkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy cégének sem tőke-, sem kamattartozása nem volt, ennek ellenére a finanszírozó bank elzárkózott minden ésszerű kompromisszumtól. "A CIB Bank Zrt. a jogállami szokások durva megsértését megvalósító módszereket alkalmazva foglalta el a szállodát" - írta a Lotus Therme Kft.

    A cég csütörtöki közleménye szerint keresetük lényege az volt, hogy a bank által létrehozott adásvételi szerződések érvényesen nem jöttek létre, semmisek. A jogerős ítélet helybenhagyta az elsőfokú bíróság korábbi döntését, és elrendelte az eredeti állapot helyreállítását, tehát a Lotus Therme Hotel & Spa Kft. tulajdonjogának visszajegyzését az ingatlan-nyilvántartásba - áll a közleményben.

    A jogerős ítélet kihirdetésekor elmondott szóbeli indokolás szerint a Fővárosi Ítélőtábla osztotta a felperes és az elsőfokú bíróság álláspontját, miszerint érvényes adásvételi szerződés hiányában az ingatlanok tulajdonjoga sem szállt át a pénzintézetre. Az ingatlanok tulajdonjogát a CIB valójában soha nem szerezte meg. Az ítélettel szemben nincs helye fellebbezésnek - hangsúlyozza a cég a közleményben.

    A Lotus Therme Hotel & Spa Kft. úgy véli, "az ítélet új színben tünteti fel a CIB Bank magatartását mely során 2010 nyarán biztonsági emberek tucatjaival foglalta el a szállodát, ezzel óriási kárt okozva az ingatlan jogos tulajdonosának".

    A CIB Bank az MTI megkeresésére a hírt nem kívánta kommentálni, mivel "hivatalos, írásos értesítést nem kapott a bank erről".

termálhotel per hitel CIB
Kapcsolódó cikkek