Pénz- és tőkepiac

Magas betéti kamat? - Sokat kérnek cserébe a bankok

Sorra hirdetik kiemelkedő kamatozású lakossági betéteiket a hitelintézetek. A gyakran 10 százalék feletti kamatok eléréshez azonban többnyire bonyolult feltételeknek kell megfelelni. Sőt az is előfordul, hogy a magas kamat jelentős részét különböző költségek viszik el.

Ismét megjelentek a tíz százalék feletti lekötött betéti kamatok a lakossági bankpiacon, ám az extrahozamot sokszor már-már átláthatatlan feltételekhez kötik a piaci szereplők. A magas betéti kamatokért leggyakrabban elvárt feltétel, hogy friss pénzt vigyenek vagy utaljanak az ügyfelek a bankhoz. A másik elterjedt követelmény az aktív számlahasználat, mely közvetlenül is megtérül a banknak a kártyatranzakciók eladói jutalékaiból. Sokszor kötik a pénzügyi szolgáltatók a magas betéti kamatot más szolgáltatás igénybevételéhez is, mely akár keresztfinanszírozással is járhat.

A legmagasabb betéti kamatokat akkor lehet elérni, ha más is kapcsolódik a betéthez. Gyakori, hogy befektetési alap jegyeivel kapcsolják össze a betéteket. Ilyenkor azonban a megtakarítás befektetési jegyekbe kerülő részének hozama kiszámíthatatlan, és többnyire hosszabb elkötelezettséget is elvárnak a takarékoskodótól.
A BankRáció.hu portál betétkalkulátorával azt kerestük, hogy melyik betét ígéri a legmagasabb bruttó kamatot egymillió forint lekötésekor. A kalkulátor sajátossága, hogy azt is megmutatja, mekkora összegű a kamatadóval és a legolcsóbb számlavezetés díjával, valamint más előírt költségekkel csökkentett kamat.

Három olyan lakossági betétet is találhatunk, amely két hónapos lekötésre évi 11 százalék bruttó kamattal kecsegtet. Közülük a Banco Popolare Viva Italia betétjéhez még feltételeket sem kell teljesíteni. A konstrukció szépséghibája, hogy 0,75 százalékos lekötési díjat számol fel a hitelintézet. Így mindent figyelembe véve csak nettó 4,67 százalék kamat jár a betét után. Két hónapig évi nettó 9,24 százalékos kamatot fizet a K&H Bank Mix megtakarítás betéti része. Ehhez azonban K&H zártvégű befektetési alapok, vagy K&H hozamlánc életbiztosítás alatt elérhető zártvégű eszközalapok jegyeit kell venni, vagy K&H hozambiztos életbiztosítási szerződést kell kötni.

Az OTP HozamDuó Világjátékok Megtakarítási Csomag mindkét fajtájának van két hónap lekötésű évi bruttó 11 százalékos része. Az egyiknél évi nettó 8,91 százalék nettó hozam érhető el, ám ehhez a betét fix kamatozású részével legalább azonos összegben OTP Világjátékok Hozamvédett Zártvégű Alap jegyeiből kell vásárolni, és a befektetett összegnek bankon kívüli forrásból kell származnia. Évi bruttó 10,85 százalék, nettó 8,73 százalék kamatot ígér az MKB Portfólió Kombinált Betét, ám ennek eléréséhez nem kevesebb mint öt feltételnek kell eleget tennie az ügyfélnek.

kamatozás Bank feltétel bankbetét kamat
Kapcsolódó cikkek