Pénz- és tőkepiac

Régen volt ilyen olcsó a magyar adósság finanszírozása

Rég nem látott alacsony szinten áll a 10 éves magyar államkötvény hozama a másodlagos piacon. Globális és hazai fejlemények is segítették a magyar állampapírok szárnyalását az elmúlt hetekben.

Utoljára tavaly októberber közepén, nyolv és fél hónapja volt olyan alacsony a hozama a 10 éves magyar államkötvénynek, mint jelenleg. Az Államadósság Kezelő Központ délutáni adatai szerint az adósságpapírok hozama 7,75 százalékon alakult a másodlagos piacon. Ez 7 bázispontos csökkenést jelent a tegnap kialakult hozamszinthez képest.

A magyar kötvények megítélését javította az elmúlt hetekben, hogy Magyarország egyre közelebb került az EU/IMF-tárgyalások megkezdéséhez, és a Valutaalap is bejelentette, hogy kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások, ha módosul a vitatott jegybanktörvény.

Emlékezetes, a hiteltárgyalások azért nem kezdődhettek meg, mert a nemzetközi szervezetek aggódtak a jegybank függetlensége miatt. A kormány tavaly év végén fogadta el az új MNB-törvényt. Ez több mint fél évig akadályozta a tárgyalások megindulását, a magyar kormány azonban eleget tett a kéréseknek, és módosítja a törvényt.

A kötvények szárnyalásához hozzájárult, hogy az európai pozitívan alakult, mert az euróövezet vezetői egyértelmű lépéseket tettek az adósságválság megoldásának irányába az EU-csúcsson.. Másrészt az is segített, hogy a globális környezet is kedvezően alakult, hiszen jó adatoknak örültek a piaci szereplők, negatív adatok pedig növelték azt a várakozást, hogy az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve elindíthatja a mennyiségi monetáris könnyítés harmadik körét.

Az elmúlt napokban a kockázatos eszközök megítélését valamelyest javíthatta az is, hogy a várakozások szerint az Európai Központi Bank rekordalacsony szintre vágja a jelenlegi, 1 százalékos irányadó kamatot csütörtöki ülésén.

A piaci szereplők bizalmát egyelőre az sem ingatta meg, hogy a magyar kormány a Magyar Nemzeti Bank tranzakcióira is kiterjesztené a tranzakciós illetéket. Egyes elemzők szerint ez újabb nehézséget jelenthet az IMF-tárgyalásokon.

EKB IMF hozam tárgyalás Magyarország államkötvény hitel kötvény jegybanktörvény euróövezet állampapír
Kapcsolódó cikkek