Pénz- és tőkepiac

Sberbank lesz Magyarországon a Volksbank

Növeli a vállalati hitelkihelyezéseket, és fejleszteni fogja informatikai rendszerét a Sberbank által nemrég felvásárolt Volksbank. A társaság jövő év végéig az orosz anyabank nevét is felveszi majd.

Kétszázmillió eurónyi hitelt kíván kihelyezni az év végéig a vállalatok számára a Volksbank – ezt közölte tegnap egy sajtótájékoztatón Szergej Gorkov, a Sberbank nemzetközi területekért felelős alelnöke. A legnagyobb orosz hitelintézet, a Szberbank februárban vásárolta fel a Volksbank International kelet-európai leányait, köztük a magyarországi bankot is.

A bankár úgy nyilatkozott, a magyarországi piacot fontosnak tartják a jelenlegi nehézségek ellenére is, a válságot megelőző időszakban ugyanis ígéretes nyereséget produkált az itteni társaság, így hosszabb távon biztos a növekedésben. „Hosszú távú megtérülésre törekszünk, nem gyors profitszerzésre” – hangsúlyozta Gorkov.

A Sberbank most elfogadott, 2018-ig tartó kelet-európai stratégiájáról szólva az alelnök három fontos pontot emelt ki. Az egyik ezek közül a kis- és középvállalkozói szektor számára nyújtott szolgáltatások fejlesztése. Az anyaországban a Szberbank a vezető hitelintézet a kkv-szektorban, az ottani tapasztalatokat itt is hasznosítani szeretnék. „A magyar kormány képviselői is fontosnak tartják ennek a szektornak a támogatását, ezt a mai találkozónkon is megerősítették” – közölte Gorkov, aki lapunk kérdésére válaszolva azt is elmondta, a Volkbank által kihelyezendő kkv-kölcsönökhöz az anyabank is nyújt majd forrásokat. A kkv-szektor számára a bank teljeskörű szolgáltatásokat kíván majd nyújtani, valamint a Volsbank közleménye szerint a leggyorsabb hitelbírálati időt is garantálja majd a piacon.

A második szegmens, amelyben a Volksbank erősíteni szeretne, az olyan vállalatok kiszolgálása lenne, amelyek a magyar és az orosz, valamint a FÁK-államok közötti kereskedelmi kapcsolatokban érdekeltek. A Sberbank elsősorban két gazdasági szegmensben rendelkezik komoly tapasztalattal, az energiaiparban és a mezőgazdaságban, első körben ezeket a területeket céloznák meg Magyarországon is, de más szektorokra, például a kohászatra vagy a gépiparra is nyitottak. A harmadik súlypont a lakossági szolgáltatások fejlesztése lenne különös tekintettel a költséghatékony online ügyfélkiszolgálásokra.

Az év elején felvásárolt leánycégeknél valószínűleg fejlesztésekre is költeni kell majd, arról viszont, hogy pontosan mekkora összeget fordítanak majd a magyarországi operációra, csak szeptemberben döntenek – mondta Gorkov. A korszerűség mindenesetre fontos a Sberbanknál, tavaly 1,5 milliárd dollárt fordítottak csoport szinten informatikai fejlesztésekre. A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a Volkbank Internationaltól felvásárolt leányok, köztük a magyarországi cég neve is megváltozhat. A Sberbank 2013 végéig használhatja ezeknél a leánycégeknél a régi nevet, addig vélhetően megtörténik majd az átmárkázás.

Világgazdaság Online-->

Szberbank Volksbank
Kapcsolódó cikkek