Pénz- és tőkepiac

Újabb magánnyugdíjpénztárat számolnak fel

Elrendelte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Platinum Magánnyugdíjpénztár végelszámolását és tevékenységének lezárását.

A határozatban a hatóság megállapította, hogy a pénztár 2010. júniusában kelt alapítási engedélye hatályát vesztette. A pénztár 2010. október 13-án magánnyugdíjpénztári tevékenység megkezdésének engedélyezése iránt nyújtott be kérelmet, azonban 2011. január 10-én kelt beadványában a szabályozási környezet jelentős mértékű megváltozására hivatkozva kérelmét visszavonta.

fejlemény nem meglepő, hiszen a Platinum meglehetősen rossz időpontban indult, hiszen alapítása után nem sokkal megkezdte a kormány a második pillér átalakítását. 2010. novemberétől a járulékbefizetéseket a magánkasszákból az állami tb-be irányította át, majd az év végén a pénztártagok első pillérbe való tömeges visszaléptetéséről is döntöttek. Azok a pénztártagok, akik 2011 elején a magánnyugdíj-pénztári tagság mellett döntöttek, lemondtak arról, hogy további szolgálati időt szerezhetnek az állami nyugdíjrendszerben, főleg ennek köszönhető, hogy a 3,1 millió egykori pénztártagból alig 100 ezer maradt.

A pénztárak működési feltételeit is szigorította az állam, a kasszák jelenleg gyakorlatilag bevétel nélkül működhetnek, mivel tagdíjbefizetés nem nagyon érkezik hozzájuk. A befizetésekből a működésre elvonható összeg is lecsökkent, így a szektor súlyos veszteségekkel küzd.

államosítás platinum magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek