Pénz- és tőkepiac

Vigyázzunk a gyanúsan olcsó pénzváltókkal

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületéhez (MPOE) beérkezett jelzések szerint a turistaszezonra ismét aktivizálódtak az illegálisan működő, engedéllyel nem rendelkező váltók, amelyek "lépre csalják" a tájékozatlan vásárlókat.

    A MPOE csütörtöki közleményében arra figyelmeztet, hogy a Pénzügyi Szerezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélye nélkül működő váltók a legális váltónál kedvezőbb árfolyamot ígérnek, és a tájékozatlan vásárlóknak kevesebb pénzt adnak át, vagy értéktelen, kivont valutákkal csapják be a hiszékenyeket. Ezekben az esetekben a panaszeljárás legtöbbször eredménytelen.

    Az egyesület kiemeli azt is, hogy a hatóságok az "ügyfelet" is büntethetik az illegális valutaváltáskor. A MPOE az elkövetkező napokban valutát vásárolni szándékozó ügyfeleknek javasolja, hogy 200.000-300.000 forintot meghaladó váltási szándék esetén érdemes előre bejelenteni a pénzváltónál a váltási igényt.

    Valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában érdemes váltani, amely jól látható helyen kifüggesztett, PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik, és ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet, bank, takarékszövetkezet ügynöke, illetve ahol a kihelyezett árfolyamok és kedvezmények jól láthatóak, nem megtévesztők - hangsúlyozza az egyesület.  Hozzáfűzik, hogy a pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani.

MTI-->

pénzváltó valuta nyaralás
Kapcsolódó cikkek