Pénz- és tőkepiac

Mi köze a monszunnak az aranyárhoz?

Évről évre ismétlődő lemez az árupiaci elemzőknél, hogy az arany iránti globális kereslet tavaly több mint negyedéről gondoskodó Indiától vajon milyen impulzusok várhatóak idén az év második felében a nemesfémek piacán. A jelek egyelőre nem túl bíztatóak – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Úgy néz ki, hogy az indiai aranyvásárlások csak a kötelező minimumot érik csak el, annál többre nem igen lehet számítani. A befektetők szerencséjére ott van azonban még Kína, a maga csillapíthatatlan aranyétvágyával, ami a kieső indiai keresletet jelenleg nagyjából kiegyenlíti

A monszunidőszakban lehulló csapadék kiadóssága az indiai lakosság 60 százaláka számára jelenti a megélhetést közvetlenül. Ennyi ember dolgozik a mezőgazdaságban az 1,2 milliárd lakosú Indiában. Ha gazdag a termés, akkor a többletbevételekből halmozódnak fel azok a megtakarítások, amit a szubkontinens lakossága előszeretettel fektet be aranyba emberemlékezet óta.

India területén jellemzően június elején kezdődik és szeptember végéig tart az esős évszak. A mostanában félidejéhez érkezett monszun eddig 20 százalékkal kevesebb csapadékot hozott a sok éves átlagnál. A hiányzó esőt már megérzik a gabonafélék, a szójabab, a cukornád és a gyapot. Szakemberek ugyan még nem beszélnek aszályos viszonyokról, de a kormány máris segélyeket helyezett kilátásba a gazdák számára.

Gondot nem csak a bevételkiesés jelent az érintetteknél, de a szerényebb termés miatt a mezőgazdasági termékek árának drágulása is várható, ami egyrészt gerjesztő hatású, másrészt a nemzeti össztermékhez 15 százalékban hozzájáruló agrárium alulteljesítése fékezi a gazdaság egészének növekedését is.

A rossz termés tehát valójában kettős, egymással szemben ellentétes irányú hatással jár az arany kereslete szempontjából. A fokozódó infláció kedvez az aranynak, hiszen a pénzromlás ellen sokan védekeznek hagyományosan a vásárlóerőt a napi árfolyam-ingadozások dacára is hosszútávon konzerválni képes nemesfémmel. Ugyanakkor a jövedelemkieséssel az arany vásárlására fordítható pénzösszeg csökken különösen a vidéki, tradicionálisan gondolkozó néprétegeknél. Ők azok, akik nem virtuális bankszámlán tartják a megtakarításaikat, hanem előszeretettel viselik azt saját magukon ékszerek formájában.

 

arany aranyár monszun India árfolyam
Kapcsolódó cikkek