Pénz- és tőkepiac

Nincs fordulat: Magyarországon a legsúlyosabb a hitelezés süllyedése

Továbbra sem látszik a fordulat a kedvezőtlen hitelezési trendben, állapítják meg az MFB közgazdászai „Periszkóp” című kiadványukban.

A vállalati szektor hitelállománya a tranzakciók eredményeként júniusban 84,8 milliárd forinttal csökkent, és egymást követő második hónapban fordult elő, hogy a devizahitelek mellett a forintkölcsönök állománya is zsugorodott, írják az MFB elemzői.

A hitelállomány tranzakciókból eredő süllyedése – amely továbbra is Magyarországon a legsúlyosabb a régióban – utoljára 2009 második felében (-295,5 milliárd forint) volt olyan mértékű, mint 2012 első hat hónapjában (-216,2 milliárd forint).

A magyar bankrendszer mérlegalkalmazkodása tovább tart: a hitel/betét arány 2012. május végén 137,2 százalék, azaz 2006 végi szintet ért el. A bankrendszer csökkenő hitelezési kedvét az MFB 2012. tavaszi vállalati felmérésének eredményei is tükrözték: egy év után a szűkös hitelkínálatot ismét a két legjelentősebb hitelezési korlát közé sorolták a vállalatok.

A vállalati forinthitelek és a rövid távú eurókölcsönök átlagos kamatszintje is emelkedett Magyarországon május–június között, s 670-680 bázispont körüli szintre szélesedett a forint- és euróhitelek kamata közti különbség, ami 2009. november óta a legmagasabb érték. A magyar vállalatok versenyképességét rontja, hogy továbbra is drágábban jutnak nemzeti valutában nyújtott banki forrásokhoz, mint régiós versenytársaik.

felmérés hitelezés vállaaltok MFB
Kapcsolódó cikkek