Pénz- és tőkepiac

Sokat várnak a bankok az új lakáshiteltől

Augusztus közepére három, a hazai lakáshitelpiacon meghatározó bank – az OTP, a K&H és az FHB – is előállt a saját támogatott konstrukciójával, mely a közelmúltban módosított kormányrendelet előírása­in alapszik.

Az új támogatott feltehetően alapjaiban nem képes megrengetni a hazai piacot, ám némi élénkülést hozhat a mostanában havi nem egész tízmilliárd forintos új kihelyezést produkáló területen. Az új hitelkonstrukció lényege, hogy a támogatott időszak ötéves, és a kamattámogatás mértéke az idő előrehaladtával fokozatosan csökken. Az ügyleti kamat így a kamattámogatás időtartama alatt az ügyfél által fizetendő kamatból és a kamattámogatásból tevődik össze.

Az új lakás vásárlására vagy építésére legfeljebb 10 millió forint összegű támogatott lakás­kölcsön igényelhető abban az esetben, ha az ingatlan (telekár nélküli) értéke nem haladja meg a 30 millió forintot. Lakáskorszerűsítésre és használt lakás vásárlására 6 millió forint a felvehető legmagasabb kölcsönösszeg, mely legfeljebb 15 millió forintos vételárnál, illetve bekerülési költségnél vehető igénybe.

A bankok bizakodók az új hitellel kapcsolatban, hiszen egyrészt minden támogatás hozhat élénkülést a piacon, másrészt ez a konstrukció jóval szélesebb ügyfélkörre vonatkozik, mint a 2009-ben kifejlesztett elődje. „Az államilag támogatott hitelkonstrukció segíthet a bizalmi légkör kialakításában, és lendületet adhat a jelenleg pangó hitelezési piacnak” – mondta a bank saját konstrukciójának megjelenése kapcsán Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese. A hitelintézet várakozása szerint a lakáshitelpiac 2012–2013-ban az új kihelyezéseknél akár 10 százalékkal is élénkülhet a hitelkonstrukció megjelenésének köszönhetően.

kölcsön hitel lakáscél
Kapcsolódó cikkek