Pénz- és tőkepiac

USA kontra Anglia harccá fajulhat a pénzmosással vádolt bank ügye

A 250 milliárd dolláros pénzmosással vádolt Standard Chartered bank vezetése a védelmi stratégiáján dolgozik, miután New York állam azzal fenyegette meg a céget, hogy visszavonja működési engedélyét a visszaélések miatt.

A Standard Chartered részvényeinek árfolyama mintegy negyedével csökkent azután, hogy New York állam pénzügyi felügyelete közölte: a cég megsértette az Irán elleni szankciókat és mintegy 250 milliárd dollárt mosott tisztára az ország számára. A cég helyzetét most javítja az a tény, hogy a Bank of England elnöke, Mervyn King is kételkedését fejezte ki a vádak miatt, kiemelve, hogy csak egy hatóság közölte állítólagos nyomozati eredményeit.

Ez nem csak a brit jegybankárt aggasztja, a Reuters úgy tudja, hogy az amerikai pénzügyminisztérium és a Fed szintén felháborodott, amikor megtudta, hogy a New York-i szervezet a megkérdezésük nélkül lépett az ügyben. Bejamin Lawsky, az ügyben eljáró szakember azzal sem javított a helyzetén, hogy egy állítólag 2006-ban rögzített beszélgetést idézett, amelyben a brit bank úgymond kifejezte megvetését az amerikai bankfelügyelettel szemben.

Az idézett beszélgetésben a menedzser (finomítva) úgy fogalmaz: ki a fenének képzelik magukat az amerikaiak, hogy megmondják nekik és másoknak, hogy ne üzleteljenek Iránnal. A Reuters azt is tudni véli, hogy az idézet az egyik akkori ügyvezető igazgatótól származik, a Standard Chartered viszont közölte, hogy nem tudja, kitől származik ez a mondat, de biztosan nem tőlük.

A Standard Chartered egyik legnagyobb befektetője név nélkül azt mondta a hírügynökségnek, az amerikai felügyelet hátrányosan megkülönbözteti a brit pénzügyi cégeket és igyekszik megvédeni saját piacát. Hasonlóan nyilatkozott John Mann, a brit parlament pénzügyi bizottságának tagja is, aki szerint Washington ezzel akarja saját pályájára terelni a világ legfontosabb pénzügyi cégeit, amelyek többnyire Londont választják székhelyükül.

 

pénzmosás Bank bankbotrány standard chartered
Kapcsolódó cikkek