Pénz- és tőkepiac

Ütős számok a magyar bankszektor új szereplőjétől

A magyar piacon az egykori Volksbank új tulajdonosaként jelen lévő Szberbank a második negyedévben 83,1 milliárd rubeles (2,6 milliárd dolláros) adózott eredményt könyvelt el.

A profit 7 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, de meghaladja a 80,4 milliárd rubeles Wall Street-i konszenzust. A nettó kamatbevétel az egy évvel korábbi 138,96 milliárd euróról 167,9 milliárd rubelre emelkedett (az elemzői várakozás 168,37 milliárd rubel volt).

Az orosz hitelpiacon egyharmados részesedéssel rendelkező Szberbank az első félévben így 175,3 milliárd rubeles adózott eredményt ért el, ez 1,9 milliárd rubellel haladja meg a Reuters konszenzusát.

Június 30-án a nemteljesítő hitelek aránya 3,4 százalék volt, ez 1,5 százalékponttal alacsonyabb, mint fél évvel korábban. A nemteljesítő hitelekre a társaság az első félévben összesen 2,1 milliárd rubelt különített el – az elemzők 10,6 milliárd rubelt valószínűsítettek.

Erős belépő a magyar piacra

A Szberbank februárban vásárolta fel a Volksbank International kelet-európai leányait, köztük a magyarországi bankot is. A társaság az év végéig kétszázmillió eurónyi hitelt kíván kihelyezni a magyarországi vállalatok számára.

Szberbank Volksbank
Kapcsolódó cikkek