Pénz- és tőkepiac

Az Egis lett a BUX átsúlyozásának nyertese

A BÉT tegnap tette közzé a fontosabb indexek átsúlyozásának hatásait, köztük a BUX-ét és a CETOP20-ét. Az új összetétel október elsején lép életbe. Az arányok az elkövetkezendő egy hétben még kissé módosulhatnak, mivel a tegnapi záróárak alapján kerültek meghatározásra, írják a KBC Equitas elemzői.

Örülhet az Egis

Az BUX átsúlyozás legnagyobb nyertese az Egis lett, mivel részesedése 1 százalékponttal 4,36 százalékra emelkedhet az indexben. Rajta kívül csupán a Mol súlya nőtt 0,39 százalékponttal, így továbbra is a legnagyobb BUX komponensnek számít. Az indexhez egyetlen csatlakozik, mégpedig a Synergon, amely az indexstabilitás elve alapján kerül be a benchmarkba, előreláthatólag 0,14 százalékos súllyal – írják a KBC elemzői.

A két legnagyobb vesztes az OTP és a Magyar Telekom, melyek súlya egyaránt 0,78 százalékponttal csökkenhet a szeptember 24-i záróárak alapján. A bankpapír továbbra is a második legnagyobb komponens marad, míg a harmadik Richter részesedése 0,16 százalékponttal csökkenhet.

A változás elsősorban az indexkövető alapok esetében lehet lényeges, ugyanis plusz keresletet támaszthatnak a részvények felé, igaz, a legtöbbször csupán minimális változásról van szó. A hazai indexkövető alapok jelenleg 11,9 milliárd forintot kezelnek a BAMOSZ adatai szerint, az Egis esetében az 1 százalékpontos változás 119 millió forintnyi tőkét mozgathat meg, ami elmarad az elmúlt 30 kereskedési nap 169 millió forintos napi átlagos forgalmától.

A többség súlya csökkent

A közép-európai régiót lefedő CETOP20 index komponensei közül a PKO Bank profitált a legtöbbet az újrasúlyozásból. Részesedése 0,24 százalékponttal nő a közkézhányad emelkedésének köszönhetően, ami a lengyel állami csomag csökkenésének tudható be. A 20 összetevő közül csupán 4 tudta növelni részesedését a benchmarkban, valamint kettőnek stagnálásra futotta a többség súlyának csökkenése mellett.

A magyar részvények közül egyedül a Richter befolyása nő az indexben. A 0,17 százalékpontos emelkedés pedig elég volt ahhoz is, hogy ellensúlyozza a többi blue-chip súlyának csökkenését, így magyar eszközök 0,04 százalékponttal nagyobb súlyt fognak képviselni a CETOP20-ban október elsejétől.

Magyarország mellett csupán Csehország súlya nőtt az indexben 0,14 százalékponttal, éppen amennyivel a legnagyobb részesedéssel bíró lengyel súlya csökkent. Múlt héten került sor a szintén a régióra épülő CECE index átsúlyozására, melyben ellentétes folyamatok fedezhetők fel. A magyar, cseh és lengyel eszközöket tartalmazó CECE-ben előbbi kettő részesedése csökkent utóbbival szemben, míg a CETOP20-ban épp ennek ellentettje játszódott le.

Egis BUX KBC átsúlyozás
Kapcsolódó cikkek