Pénz- és tőkepiac

S&P: Veszélyt jelent Ausztriára a sok devizahitel

A Standard and Poor’s szerint veszélyes az osztrák bankokra nézve, hogy magas a külföldi valutákban nyújtott hitelek aránya.

Az első negyedév végén feljegyzett állapot szerint az osztrák magánháztartásoknak nyújtott hitelek 28 százalékát külföldi valutákban, nagyrészt svájci frankban folyósították, ez pedig kockázatnövelő tényező – közölte Anna Lozmann, a Standard and Poor’s elemzője, akit a Reuters idéz.

Rövid távon ugyan nem áll fenn veszély, mert a frank euróval szembeni átváltási árfolyamát rögzítették. Közép- és hosszú távon azonban a hitelek esedékessé válásával a kockázat emelkedhet, mert az adósok már képtelenek lesznek esetleg a visszafizetésre az esetlegesen magasabb frankkurzus mellett.

Annak érdekében, hogy a problémán úrrá legyenek, az osztrák pénzügyi hatóságok 2008-ban leállították a frankhitelek folyósítását. Azóta a bankok azon dolgoznak, hogy a kölcsönökat euróhitelekké alakítsák át. A Reuters megjegyzi, hogy Ausztria a közép-európai térség legnagyobb hitelezője. Bár az elmúlt hónapokban többnyire erősödött a frank árfolyama, a Commerzbank elemzői szerint az SNB mintha lazítana az euró/frank árfolyamának szűkre szabott „satuján”, az eddig hónapok óta 1,2010 – 1,2020 környékén stagnáló árfolyam kilépett ebből a stagnálásból. Az EKB intézkedései nyugtatólag hatottak, ami bátrabbá teheti az SNB-t is. Ezzel párhuzamosan szükség lehet a gyengébb frankra is, mivel a legutóbbi adatok alapján a defláció erősödik, és a alakulása is jóval elmaradt a várakozásoktól.

Standard&Poor's S&P hitel Ausztria
Kapcsolódó cikkek