Pénz- és tőkepiac

Fitch: Érezhetőek a magyar bankrendszerrel kapcsolatos aggodalmak

Mérsékelten csökkent a közép- és kelet-európai térség bankjainak tulajdonosi finanszírozása a globális pénzügyi válság elhatalmasodása óta a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett felmérése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő a térség 43 külföldi tulajdonú bankjának bevonásával elvégzett vizsgálatában kimutatta ugyanakkor azt is, hogy elsősorban a "vonzó kihelyezési lehetőségek" korlátozott mivolta, és nem a finanszírozási szűkösségek okozzák a hitelkiáramlás lanyhaságát a közép- és kelet-európai piacokon.

A Fitch szerint a felmérés előzetes eredményei azt jelzik, hogy 2008 vége és 2012 első fele között a vizsgált térségi bankok csoportszintű finanszírozása 20 százalékkal, 78 milliárd euróról 62 milliárd euróra csökkent.

Jóllehet a visszafizetett anyabanki finanszírozások aránya jelentős, a csökkenés abszolút értelemben az érintett bankok teljes kötelezettségállományának mindössze a 4 százalékát teszi ki.

Magyarországon a csoportszintű bankfinanszírozás csökkenése egyaránt tükrözi a tulajdonos bankok aggályait a magyar bankrendszer kilátásaival kapcsolatban, valamint azt, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek előtörlesztése révén kisebbek a helyi érdekeltségek külső finanszírozási igényei - véli a Fitch.

Bank anyabank finanszírozás Fitch
Kapcsolódó cikkek