Pénz- és tőkepiac

Nagyot javított eredményén az Erste csoport

A múlt év azonos időszakinál jóval kedvezőbb, 597,3 milliós nettó eredményt produkált az Erste Group Bank AG az első kilenc hónapban. A magyarországi érdekletség vesztesége jelentősen elmarad a bázistól.

Az Erste Group 597,3 millió eurós nettó eredményt ért el - a kisebbségi érdekeltségekre jutó eredmény levonása után - 2012 első kilenc hónapjában, szemben a bázisidőszaki 973 millió eurós veszteséggel - jelentette be tegnap a bankcsoport. Az egy évvel korábbinál jóval kedvezőbb eredményt főként a  működési eredmény stabilitásával és a kockázati költségek visszaesésével magyarázta a pénzügyi szolgáltató. A piac jól fogadta az Erste eredményeit: a árfolyama több mint 4 százalékos pluszban kezdett tegnap Bécsben.

A mérlegfőösszeg 2012. szeptember 30-án 217 milliárd eurón állt, vagyis 3,3 százalékkal bővült az év eddig eltelt időszakában elsősorban a betétállomány növekedésének és nagyfokú likviditással rendelkező eszközökbe történt befektetéseknek köszönhetően, miközben a hitelállomány mérsékelten, 0,9 százalékkal, 133,5 milliárd euróra csökkent. A hitel/betét arány 109,2 százalékra javult a 2011. év végi 113,3 százalékról.

Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója szerint az eredményekben alapvető szerepet játszott az, hogy a fontos alappiacokon, így Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában a jó teljesítmény tovább folytatódott, valamint az, hogy Romániában bizonyos fokú stabilizálódás történt. A magyar leánybank teljesítménye kapcsán a jelentés kiemeli, hogy a 2011 negyedik negyedévében elindított szerkezetátalakítási intézkedéseknek köszönhetően a működési kiadások az egy évvel korábbi 158,1 millió euróról 125,0 millióra estek vissza 2012 első kilenc hónapjában. Az időszak végén a kisebbségi érdekeltségekre jutó eredmény levonása utáni nettó veszteség 64,1 millió euró lett a 2011 harmadik negyedévi -531,7 millió után.

Treichl Erste bankcsoport Bécs
Kapcsolódó cikkek