Pénz- és tőkepiac

Elképesztő az aranyétvágy Kínában

Kína aranyétvágya megnégyszereződött az elmúlt tíz évben, és ezzel a kínai kereslet aránya 7 százalékról 25 százalékra emelkedett a világ aranykeresletében. Új rekordokra számít a kínai Ipari és Informatikai Minisztérium mind az arany iránti belföldi kereslet alakulásában, mind pedig a kínai bányacégek aranykitermelésében 2015-ig – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Kína egyre fontosabb szereplő az arany piacán, és az idén először meg is előzheti Indiát, ami a nemesfém iránti keresletet illeti. Az ázsiai óriás évről évre több aranyat importál Hongkongon keresztül, amivel jelentős hatást gyakorol a világpiaci árfolyam alakulására. A Kínai Nemzeti Bank pénzügyi piacokért felelős igazgatója egyértelművé tette, hogy a kínai aranypiac növekedése nem csupán spontán fejlődés, hanem egy intézményesített folyamat eredménye. Ennek célja minden részterületen (fogyasztás, kitermelés) a világelsőség elérése.

A kínai Ipari és Informatikai Minisztérium ezzel összhangban arra számít, hogy Kína az elkövetkezendő években is jelentős mennyiségben lesz kénytelen külföldről aranyat importálni. A minisztérium egyik illetékese a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy a belföldi kereslet 2015-re meghaladhatja az 1.000 tonnát, ami „kiszélesíti az alapvető piaci hiányt" az aranynál. Ez 25 százalékos növekedést jelentene az aktuális adatokhoz képest, miután az Arany Világtanács becslése szerint az idén körülbelül 800 tonna aranyat fognak vásárolni a Kínai Népköztársaság lakosai, tíz évvel ezelőtt a kereslet még csak 200 tonnát tett ki.

A sajtónak nyilatkozó minisztériumi szakember szerint a kereslethez hasonlóan „van bőséggel tere” a belföldi aranyipar fejlődésének is. A kitermelés volumene 2015-re elérheti a 450 tonnát, ami szintén nagyjából 25 százalékkal lenne több mint a 2011. évi adat. Mindebből ugyanakkor Kínának az arany változatlan mértékű importjára való ráutaltsága következik. Annál is inkább, mivel a kitermelés bővítésének határt szab a bányászati költségek növekedése és az érctartalmú kőzetek hozamának fokozatos romlása.

arany aranyár aranykereslet aranypiac
Kapcsolódó cikkek