Pénz- és tőkepiac

Fontos pert nyert a Nokia a BlackBerry gyártója ellen

Fontos pert nyert a Nokia Svédországban, ugyanis egy bírósági döntés kimondta, hogy a BlackBerry gyártója a RIM megsértett egy Nokia szabadalmat – írják az Erste elemzői.

Nevezetesen a WIFI hálózatra való csatlakozáshoz használt szabadalmat, ráadásul az összes készülékében használja az ominózus technológiát. A per több országban is elkezdődött, például az USA-ban és Kanadában is, azonban egyelőre még csak a svéd bíróság döntött, vagyis az igazán fontos piacokon még nem született döntés. Ha a szabadalomsértést a többi bíróság is megállapítja, akkor lesz igazán nehéz helyzetben a RIM, ugyanis minden készüléke, vagyis éves szinten mindegy 30 millió darab megsérti a Nokia szabadalmát. Extrém esetben akár be is tilthatnák a RIM készülékeit, azonban ez egyik félnek sem érdeke, sokkal valószínűbb, hogy megegyeznek a felek a jogdíj nagyságában, ami akár jelentős bevételt is jelenthet a Nokia számára, azonban pusztán a jogdíjak nem fogják kihúzni a Nokiát a gödörből.

Hazai vonatkozású hír a Nokia kapcsán, hogy a Lumia 920-as készülék, ami Németországban és Amerikában is kifogyott a készletekből, már hazánkban is előrendelhető az egyik nagy mobilszolgáltatónál.

A Forbes szerint a Nokia kitörés szélén áll, és a célárat 4.50 dollárra teszi. Szerintük a közelmúltban nyert 4G LTE szerződések megerősítették a Nokia Siemens Network piaci pozícióját. Az NSN a vezeték nélküli infrastruktúrák piacán már 20%-os részesedést tudhat magáénak, ami csupán 2%-os lemaradást jelent a Huawei mögött.

A német ügyészség tegnap házkutatást tartott az UniCredit német leányvállalatánál, a HVB-nél egy 100 millió euró értékű adóelkerülési nyomozás során. A vizsgálat a HVB 13 érdekeltségét érintette.

A Bayer állategészségüggyel foglalkozó leányvállalata új spray formájú kullancsirtószert mutatott be Resultix néven, ami kutyáknál és macskáknál is használható.

Az Unicredit 500 millió euró értékben bocsátott ki egy éves lejáratú változó kamatozású kötvényeket.

Az ArcelorMittal csehországi leányvállalata az Ostrava bejelentette, hogy az országban egyedülállóként időjárásálló acéltermékeket fog előállítani. Ezek a termékek magasabb réztartalommal rendelkeznek, réteget alkotva a felületen megvédi őket a korróziótól. Felhasználásuk hidaknál és nyitott épületeknél lesz alkalmazható.

A Santander hosszú vívódás után úgy döntött, hogy befektet a spanyol „rossz bankba” a Sareb-be. A Santander hivatalosan is találkozott tegnap a spanyol és a Trojka tisztviselőivel, hogy megvitassák a rossz bank szerkezetét.

Sajtóértesülések szerint a spanyol Banco Santander lehet a kedvezményezett a Catalunya Banc eladásánál. A bankot a kormány fogja elárverezni január elején. A Santandernek jó lehet az üzlet, ugyanis a katalán piacon mindössze 10%-os a részesedéssel rendelkezik és a mostani tranzakcióban ebben a tartományban terjeszkedhetne. Egyébként a Banco Bilbao és a Banco Sabadell is érdeklődik az aukció iránt.

A Deutsche Bank csökkentette a Nokia célárát, mivel az előrejelzéseket, hogy 2013-ban 30-35 millió Lumia telefont értékesítenek, túlságosan optimistának tartja, illetve szerinte a készletek kifogyása ellenére sem értékesítettek jelentős számú telefont. A célárat 1,50 euróra teszi és eladásra minősíti a Nokiát.

Az Infineon kutatói nyerték a német Horst Goertz alapítvány IT biztonságtechnikai díját.

A Total megduplázza folyékony gáztároló kapacitását 150 tonnáról 300 tonnára, Kenyában, és Nairobiban. A hír pozitív, de nincs hatással az árfolyamra. Ugyanakkor a Santander tartásról vételre emelete a Total-ra adott ajánlást, 46,4 eurós tizenkét hónapos célárfolyammal, amely mintegy 20 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

RIM Blackberry Nokia
Kapcsolódó cikkek