Pénz- és tőkepiac

Melyik amerikai elnökjelöltet szereti az arany?

Az amerikai konjunktúra alakulásáról érkező pozitív hírek komoly kiábránduláshoz vezettek az elmúlt héten az arany piacán, és ez lenyomta a nemesfém jegyzését 1.700 dollár alá. Nem csökken ugyanakkor a hite a nemesfémben a legnagyobb aranypiaci guruknak – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A meglepő mértékű bővülés az Egyesült Államok foglalkoztatási adataiban két hónappal ezelőtti szintekre rántotta vissza az arany árfolyamát. A foglalkoztatottak száma októberben 171 ezer fővel emelkedett, míg szakértők csak 125 ezres bővülésre számítottak. Az előző hónapok munkaerőpiaci statisztikáit is javította valamelyest az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics. A növekmény ennek ellenére még így sem volt elég erős ahhoz, hogy csökkentse a munkanélküliségi rátát, sőt az még növekedett is 7,8%-ról 7,9-re.

Kedden Amerika választ új elnököt, és aznap végződik Mexikóban a világ vezető országait összefogó G20 csoport pénzügyminiszterei és központi bankárai számára szervezett, a hétvégén kezdődött találkozó is. De ülésezni fog a brit és az ausztrál jegybank, valamint az Európai Központi Bank is a héten.

Az amerikai elnökválasztás kimenetele és annak rövidtávú hatása az arany árfolyamára nyilvánvalóan a legizgalmasabb kérdés jelenleg. Az uralkodó nézet szerint a demokrata Obama győzelme az arany számára kedvező jegybanki politika töretlen folytatását jelentené, és ez az aranyár emelkedését okozhatja. Ezzel szemben a republikánus Mitt Romney választási sikere nyomás alá helyezheti a nemesfém árfolyamát, miután tőle sokan azt várják, hogy leváltja az USA központi banki rendszerét irányító Ben Benanke Fed-elnököt, és szakítani fog a washingtoni gazdaságpolitikai status quóval.

Az elmúlt hét eredendően a bázisépítés jegyében telt az aranynál. A kurzus már ki is lépett a szűken csökkenő csatornából felfelé, amikor a hét utolsó napján érkező pozíciózárások végül mégiscsak visszavetették oda. Ezzel az 50-napos mozgóátlag és a július közepétől számítható rövidtávú emelkedő trend is sérült, ami eladási jeleket generált a befektetők számára. A következő fontos támasz 1.665 dollárnál található a 200-napos mozgóátlag magasságában. Amennyiben eddig süllyedne az árfolyam, úgy innét egy visszateszt várható, de ha ez a kapaszkodó szintén elvérezne, akkor a korábbi hosszan csökkenő trendcsatorna felső határolóig is lenyúlhat még a korrekció.

Obama arany aranyár elnökválasztás romney
Kapcsolódó cikkek