Pénz- és tőkepiac

Minket sújt legjobban a banki tőkekivonás

A nyugati nagybankok több pénzt utalnak vissza hazájukba Kelet-Európából – derül ki a Bank für Internationale Zahlunsausgleich (BIZ) Bázelben nyilvánosságra hozott felméréséből.

Eszerint a legnagyobb pénzintézetek 2011 közepe és ez év közepe között közel 55 milliárd eurót vontak ki a régióból. Ez a kelet-európai államok gazdasági GDP-jének mintegy négy százalékának felel meg. A nyugati nagybankok tartózkodására most az EBRD, a Világbank és az Európai Befektetési Bank reagál, amelyek új segélyprogramot állítanak össze azzal a céllal, hogy enyhítsék a régió által érintett országokban a válság következményeit. Ugyanis 2014-ig most összesen 30 milliárd eurót bocsátanak a kelet-európai országok rendelkezésére.

Az érintett országoknak arra kell berendezkedniük, hogy a nyugati bankok tartósan kivonják a pénzüket a kelet-európai térségből. A legtöbb kelet-európai országban olasz, osztrák és német bankok uralkodnak a bankpiacon. Számos országban, mint Csehországban, Romániában és Szlovákiában a piaci részesedésük eléri a 70 százalékot. Mivel a nyugat-európai anyabankoknak pótolniuk kell saját tőkéjüket, ezért Kelet-Európából vonnak ki pénzt.  A tőkekivonást jelenleg Magyarország érzékeli a legkeményebben - mutat rá a jelentés.   
 

Bank tőkekivonás
Kapcsolódó cikkek