Pénz- és tőkepiac

Az FHB rálicitált a magyar állampapírra

Rálicitált az FHB az inflációt követő eurós államkötvény kamatára. A jelzálogbanknál 5,2 százalékos az első évben elérhető kamat, a kibocsátás mennyisége azonban jóval alacsonyabb.

Úgy tűnik, a bankok megirigyelték az állam sikeres inflációt követő kötvényeit. Az FHB is a piacra dob ugyanis egy hasonló konstrukciót, a honlapjára hétfőn feltett tájékoztatás szerint a cég nyilvános jegyzést bonyolított le, amelynek során 2012. december 3. napján forgalomba hozta az FHB Forte Euró Inflációkövető első sorozatrészletét. A 2015 júniusában lejáró, vagyis két és fél éves futamidejű, euróban denominált kötvénysorozat változó kamatozású, induló kamata évi 5,20 százalékos, 0,1 százalékponttal magasabb, mint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által kibocsátott Prémium Euró Magyar Államkötvényé (PEMÁK).

Más különbségek is vannak a kétféle hitelpapír között. Az állampapír futamideje valamivel hosszabb, mint a banki hitelpapír, három év múlva, 2015 decemberében jár majd le. A tervezett kibocsátott mennyiség nagyságrendje is eltér, az ÁKK 200 millió eurónyit kíván eladni a hitelpapírból, az FHB pedig csak 4 milliónyit. A kamatperiódusok is eltérnek, a PEMÁK kamatát félévente, az FHB Forte kötvényét három havonta árazzák át, előbbi papír az eurozóna inflációja fölött 2,5 százalékpontnyi prémiumot fizet, míg az FHB-s kötvénynél 2,7 százalékpont a felár.

 
Az eurós állampapír egyébként nagyon jól fogy, a jegyzése csak november 20-án indult, de a múlt hét végére már a kibocsátani tervezett mennyiség több mint felét eladták. Lapunk információi szerint nem csak az elsődleges célcsoportba tartozó kisbefektetők vásároltak a PEMÁK-ból, de több intézmény is lecsapott a viszonylag magas eurókamatot fizető állampapírra.

FHB PEMÁK kötvény állampapír
Kapcsolódó cikkek