Pénz- és tőkepiac

Barclays bank: 3700 alkalmazott az utcán

A Barclays 3700 alkalmazottjától válik meg, és évi 1,7 milliárd fonttal csökkenti költségeit – közölte kedden a brit multinacionális bank vezérigazgatója.

A Barclays főként befektetési banki üzletágában tervez leépítéseket, és visszafogja lakossági banki tevékenységét az európai kontinensen. A bank a jövőben Nagy-Britanniára, az Egyesült Államokra és Afrikára összpontosítja tevékenységét, és csökkenti jelenlétét Ázsiában, valamint a kontinentális Európában.

A befektetési bankárok bónuszát átlagban 54 100 fontra faragták le, ez 17 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben.

A bank tavaly 246 millió font adózatlan nyereséget ért el a 2011. évi 5,9 milliárd után, egyszeri tételekkel kiigazítva azonban 7,05 milliárd font volt az adózatlan nyereség, 26 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A Barclays belekeveredett a londoni bankközi kamatláb (LIBOR) manipulálása miatt kitört botrányba, és emiatt 450 millió fontos büntetést róttak ki rá. A rosszul teljesített megbízások után az ügyfeleknek járó kártérítések és különböző leírások több milliárddal rontották az eredményt.

Antony Jenkins, a bank új vezérigazgatója elismerte, hogy évekbe fog telni, amíg sikerül helyreállítani a Barclays megtépázott presztízsét.

befektetési bankár Barclays LIBOR
Kapcsolódó cikkek