Pénz- és tőkepiac

Lemondhat a bankelnök a liborbotrány miatt

Lemond tisztségéről a Royal Bank of Scotland (RBS) befektetési banki részlegének vezetője a liborbotrány miatt - értesült a BBC.

John Hourican 17 éve dolgozik az RBS-nél és 2008 óta vezette az RBS befektetési banki divízióját. Források szerint távozására annak ellenére kényszeritik, hogy a kamatláb-manipulálási botrány jórésze még azelőtt történt, hogy átvette jelenlegi tisztségét.

Várhatólag szerdán hozzák nyilvánosságra, hogy mekkora birsággal sújtják az RBS-t, ám ennek összege valószinűleg eléri a több százmillió fontot. A Financial Times kedden este azt jelentette, hogy a szerdán nyilvánosságra kerülő birság összege 390 millió font lesz, valamivel tehát kevesebb 500 millió fontnál, amiről a hirek keringtek, és hogy bűnvádi eljárás indul a bank japán leányvállalata ellen. JohnHourican tavaly végzett munkája után 3,5 millió font jövedelemre tett szert, most pedig megfosztják 2010-re vonatkozó bónuszától, és a korábbi évekről esedékes bonuszaitól is, amelyek összege 4 millió font. E pénzek segítségével fizetik meg a birságokat, amelyeket az amerikai szabályozó hatóságoknak kell kifizetni. Forrásdok szerint Houricannak nem volt közvetlen vagy közvetett tudomása a kamatláb-manipulációról, ezért az RBS-nél sokan a közelgő távozására úgy tekintenmek, mint akit  feláldoznak az ügyben.

Nagy-Britannia bankbotrány LIBOR
Kapcsolódó cikkek