Pénz- és tőkepiac

Államosítással fenyegető Orbán, tisztogató Matolcsy – Ezért omlik össze a forint?

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György szerencsétlen nyilatkozatai is közrejátszottak a forint gyengülésében – írják a Danske Bank elemzői.

A dán pénzintézet szerint a miniszterelnök, amikor a bankszektor külfölditulajdon-hányada csökkentésének szükségességéről beszélt, gyakorlatilag részleges államosítással fenyegette meg a bankszektort. Az elemzők szerint aggodalomra ad okot Matolcsy György ténykedése is, aki – felelősségi területük megkurtításával – gyakorlatilag kirúgta Karvalits Ferenc és Király Júlia alelnököket. Matolcsy a két kulcsfontosságú területet – a monetáris stratégiát és a pénzügyi stabilitást – Balog Ádám alá rendelte.

A helyzet sokkal rosszabbá válik, mint azt korábban gondoltuk – írják a Danske elemzői. „Nehezen látható, miként tudja majd Magyarország a pénzügyi piacokról finanszírozni magát, ha a kormánynak és a jegybanknak nem sikerül rövid időn belül megnyugtatnia a piacokat.” Egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a forinteladási hullám még erőteljesebbé válik.

A Danske Bank szerint a piaci aggodalmak és a szélsőségesen bizonytalan gazdaságpolitika valószínűleg további visszahúzó erőt jelent majd a gazdasági növekedésre.

"Amennyiben az euró/forint árfolyam eléri vagy meghaladja a 320-as fontos pszichológiai szintet, elképzelhető, hogy a monetáris tanács szünetelteti a kamatcsökkentést" – írják a Bank of America Merrill Lynch elemzői.

forint Danske Bank
Kapcsolódó cikkek