Pénz- és tőkepiac

Pontot tenne a kereskedőkkel folyó vita végére a Visa és a MasterCard

A Visa és a MasterCard bankokkal szövetkezve arra kérte a brooklyni bíróságot, mondja ki: a bankközi jutalék legális, és nem sérti a trösztellenes törvényeket - írja a Reuters.

Egy ilyen bírósági döntés legális fegyvert adhat a kártyacégek kezébe azok ellen a kereskedők ellen, akik kis akarnak farolni egy olyan egyezség alól, amely alapján 7,2 milliárd dollárnyi készpénzt és kedvezményeket kaphatnának a díjakból. A beadványt azt követően adták be a kártyacégek, hogy a Target Corp és más kereskedők, köztük a JC Penney és a Kohl’s kivonult az egyezség alól, és a bírósághoz fordult, hogy állapítsa meg a kártyacégek trösztellenes tevékenységet folytattak, és károkat okoztak.


Ezt megelőzően, kedden a Wal-Mart és 18 másik nagy kereskedelmi cég is kimenekült az egyezségből, hogy külön perben egyezkedjék a kártyacégekkel. A kereskedők azzal érvelnek, az egyezségben felajánlott kompenzáció túl kicsi azért a sok milliárd dollárért cserébe, amit éveken át fizettek a kártyaelfogadásért. A kereskedők egyébként május 28-ig dönthetik el, hogy belemennek-e az egyezségbe, vagy kilépnek. Ha a kártyaforgalom több mint 25 százalékát lebonyolító kereskedők kilépnek, a kártyacégek felfüggeszthetik az egyezség végrehajtását.
A készülő egyezség a kártyacégek és a kereskedők között egy nyolcesztendős, pereskedésekkel teli vita végére tehetne pontot.

A kártyacégek azok ellen a kereskedők ellen próbálnak most fellépni a bírósági beadvánnyal, akik korábban benne voltak ebben az egyezségben, később viszont kifaroltak belőle. A kártyatársaságok szerint erre azért van szükség, hogy véget érjen végre az a végeláthatatlan persorozat, ami köztük és az áruházláncok között zajlik. Ha a bíróság most a kártyacégek javára dönt, az megnehezítheti a jövőben, hogy ezek a kereskedők kártérítést kérjenek a bankközi jutalékok miatt.

MasterCard kártyahasználat Wal-Mart bankközi jutalék Visa
Kapcsolódó cikkek