Pénz- és tőkepiac

Fogynak itthon az ATM-ek

Tavaly megállt a készpénzkiadó automaták számának emelkedése, sőt, számuk 2012-ben több mint százzal csökkent. Ennek hátterében részben az áll, hogy a bankfiókok bezárása nyomán leszerelik az automatákat is. A készpénzforgalom súlya ugyanakkor továbbra is jelentős a magyarországi piacon

Míg 2003 és 2011 között folyamatosan és dinamikusan bővült a magyarországi ATM-portfólió, tavaly már csökkenést mutattak a számok. A 2003-ban regisztrált 2975 berendezés 2011-re 4907-re bővült, miközben a tavalyi év végén már csak 4792 készpénzkiadó automata üzemelt Magyarországon – közölte tegnap a Brink''s Hungária. A készpénzlogisztikai piacon érdekelt cég szerint a 2,5 százalékos visszaesés alapvetően a pénzintézeti költségcsökkentési törekvéseknek az eredménye. A kisebb bankfiókok bezárása miatt leszerelt berendezések mellett kevésbé forgalmas, alacsony kihasználtságú gépeket is felszámoltak. Ami a területi megoszlást illeti: Budapesten és Pest megyében működik a legtöbb, összesen 1654 készülék – így gyakorlatilag minden harmadik itt üzemel –, míg a legkevesebb, mindössze 79 automata Nógrád megyében áll rendelkezésre.

Ugyanakkor a lakosság szemében még mindig a készpénzhasználat számít magasan az elsődleges fizetési módnak – tavaly több mint 5255 milliárd forintot vettek ki országszerte a berendezésekből. Igaz, ez az érték elmarad a 2010-ben mért 5758 milliárd forinttól, mégis jól mutatja a berendezések iránti lakossági igényt.

Miközben az elmúlt tíz év első felében az ATM-ekből felvett készpénzösszeg folyamatosan növekedett, a pénzügyi-gazdasági válság hatásai miatt 2009-ben és 2011-ben volt egy-egy jelentősebb visszaesés, azonban a növekedési trend visszatérni látszik. „A készpénz továbbra is vezető szerepet tölt be a magyar gazdaságban, az emberek mindennapjaiban. Az említett két év visszaesése akár már az idén kompenzálódhat az ATM-es készpénzforgalomban” – mondta Kárpáti Balázs, a társaság vezérigazgatója.

A készpénzlogisztikával foglalkozó társaságok egyik legnagyobb bevételi forrását az ATM-ek kiszolgálása jelenti. A némileg csökkenő ATM-állomány miatti bevételkiesését azonban az idén is kompenzálja a megmaradó állomány modernebbre cserélése. Kárpáti Balázs szerint erre szolgálnak azok a berendezések, amelyekbe a készpénzt már nem az időigényes megoldást jelentő borítékos módszerrel, hanem közvetlenül lehet betölteni.

A készpénz-logisztikai iparág másik bevételi forrását az idén a hitelintézetek költségcsökkentési kényszerre adott válasza jelenti majd – vélik a társaságnál. Az integrált készpénz-logisztikai szolgáltatók a rendelkezésükre álló know-how révén ugyanis a költségek 18-25 százalékos csökkentése mellett is jelentős kiszolgálásbeli minőségnövekedést képesek biztosítani a bankok számára készpénzkezelésük és ATM-portfóliójuk üzemeltetése során, így azok több erőforrást képesek alaptevékenységükre allokálni.

Stagnál a kártyák száma is

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint nagyjából 56 ezerrel csökkent tavaly a Magyarországon kibocsátott fizikai bankkártyák száma, és 8,913 milliót ért el. Ennek megfelelően 2012-ben sem tört meg a hazai bankkártyapiacon évek óta megfigyelhető, stagnálás közeli trend, és a kibocsátott plasztikok számát még a virtuális kártyákkal együtt sem sikerült 9 millió fölé tornászni.

Az egyébként nem túl markáns visszaesésért az MNB adatai szerint egyértelműen a hitelkártyák tehetők felelőssé, a hitelkerettel ellátott plasztikok száma ugyanis 2012-ben 1,305 millióról 1,256 millióra csökkent.

Az egyébként nem túl markáns visszaesésért az MNB adatai szerint egyértelműen a hitelkártyák tehetők felelőssé, a hitelkerettel ellátott plasztikok száma ugyanis 2012-ben 1,305 millióról 1,256 millióra csökkent. -->

bankautomata atm
Kapcsolódó cikkek